La Cova dels Cavalls, a Tírig, acollirà este estiu les classes pràctiques d’un curs sobre pintures rupestres i l’aplicació de les noves tecnologies. Organitzat per la Universitat Jaume I, la formació s’impartirà els dies 18, 19, 20 i 21 de juliol. En concret serà el 20 de juliol quan els alumnes visiten este enclavament de l’Alt Maestrat ric en patrimoni prehistòric.
L’eixida de camp es realitzarà al matí i inclourà una ponència sobre les tècniques de documentació actuals orientades a la difusió del patrimoni i l’aplicació de la realitat augmentada, a càrrec de Sílvia Blanc i Berta Carrión, de la Universitat Politècnica de València. A la vesprada, es realitzarà un taller sobre noves tecnologies i la documentació en l’art rupestre per continuar amb un debat sobre la seva aplicació al món professional.
Les pintures rupestres de la Valltorta-Gasulla també seran protagonistes en diferents ponències durant la resta de dies. Rafael Martínez Valle, de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Generalitat, oferirà la conferència “Art rupestre i ocupació del territori durant el Neolític a Vlltorta-Gasulla”. A més, Sergi Selma Castell, de la Universitat Jaume I de Castelló, argumentarà sobre els recursos patrimonials del Parc Cultural Valltorta-Gasulla.
La part teòrica es realitzarà a la seu de la Universitat, però, els alumnes participaran de eixides de camp tant a Tírig com a Morella la Vella, a la capital dels Ports. El curs, amb una durada de 33 hores, incidirà en l’aplicació de les noves tecnologies en l’art rupestre, com per exemple en la seua documentació i en la seua aplicació al món professional. Professors de diferents universitats analitzaran la manera en què es posa en valor el patrimoni o les èpoques en què es van realitzar les pintures rupestres a l’arc mediterrani.
El curs està dirigit tant a estudiants d’Història, Humanitats, Enginyeria Informàtica o Magisteri com a professors d’ESO, Batxillerat i públic en general.