Tírig se submergirà en la prehistòria del 3 al 5 d’abril

858
Cartell de la IV Mostra Prehistòria de Tírig
Cartell de la IV Mostra Prehistòria de Tírig
PUBLICITAT

Jocs i tallers, rocòdrom, tirolina, tren turístic, visites guiades, gastronomia, música en viu, artesania, zona càmper gratuïta… són algunes de les propostes de la IV Mostra Prehistòrica de Tírig que tindrà lloc del 3 al 5 d’abril. Com no podia ser d’una altra manera, les activitats giraran al voltant de les pintures rupestres, declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

El programa s’iniciarà el divendres 3 d’abril a les 19h. Després de la inauguració del saló d’actes de l’ajuntament, tindrà lloc la xarrada sobre La Prehistòria i La Valltorta que oferirà el xiquet Saúl Roda Marín. Tot seguit hi haurà un vi d’honor. I a la nit a les 22h la Rondalla Tirijana i la Banda Municipal oferiran un concert a la carpa.

Ja el dissabte 4 d’abril, a partir de les 10h s’obrirà el mercat. A més, de 10h a 13h i de 16h a 18h estarà actiu el trenet prehistòric que connectarà la població amb el Museu de la Valltorta. S’han programat visites gratuïtes a la Cova dels Cavalls a les 10h, 11h, 12h i 13h; a l’exposició permanent de Museu de la Valltorta a les 11.30h, a les 12.30h i a les 16.30h; i a la Cova del Civil a les 16h i 17h. Paral·lelament, a la carpa dels caçadors i durant tota la jornada hi haurà tallers de tir amb arc (tir amb fletxes adaptades per a menors, tir sobre diana 3D i demostracions), tallers de manualitats (confecció de gorres de camuflatge, construcció de caixes niu, impremtes d’animals cinegètics, construcció de figures rupestres, xapes amb motius faunístics). També es podra gaudir amb la tirolina i el rocòdrom. L’horari previst és de 10h a 14h i de 16h a 20h.

A més, a les 10.30h arrancarà el safari fotogràfic Valltorta, i de 11h a 13h a la plaça Generalitat es posaran en marxa les excavacions arqueològiques i dibuix prehistòric. Precisament a les 11h serà la inauguració oficial a la carpa de la IV Mostra Prehistòrica. Mitja hora més tard s’inaugurarà l’exposició “100 anys del descobriment de l’art rupestre a la Valltorta” a la Casa de la Cultura i, tot seguit, el catedràtic d’Arqueologia de la Universidad Autónoma de Madrid (UAM) Juan Blánquez Pérez oferirà una conferència sobre el llegat documental de la família Cabré a l’UAM. La música arribarà a la carpa a les 12.30 de la mà de Red Smoke. A la mateixa hora s’iniciarà una visita guiada al museu Gabriel Puig Roda. I a les 13h tindrà lloc una escenificació de vida prehistòrica.

Després del dinar, a les 16h el protagonisme serà per a un grafiti amb motius prehistòrics a l’escola. La vesprada comptarà també amb el taller de botànica per a xiquets, 17h a la carpa; visita al museu Puig Roda, 17.30h; Ball Pla, 18.30h; i el ‘tardeo’ amb l’orquestra Twin’s. El sopar de tombet de bou donarà pas de nou a l’orquestra que allargarà la festa fins a ben entrada la nit.

El diumenge continuarà la Mostra Prehistòrica. Com en la jornada prèvia, el mercat obrirà a les 10h i el trenet prehistòric unirà la població amb el Museu de la Valltorta de 10h a 13h. Durant el matí en la carpa dels caçadors es podrà veure una exposició d’ocells i hi haurà un photocall amb ells, es construiran guants de gomaeva i hi haurà un taller de falconeria per a xiquets. A més, s’instal·laran panells audiovisuals. Altres activitats de la jornada seran la tirolina i rocòdrom, de 10h a 14h; les excavacions arqueològiques i dibuix prehistòric, 10h; la ruta de la pedra en sec, 10.30h; el concert de guitarra clàssica de Pablo Cabré, 11h; la visita guiada per Tírig, 12h; el taller de teixit Neolític, 12h; l’actuació de Los Simples a la carpa, 12.30h; i l’escenificació de vida prehistòrica, 13h. La paella monumental i la posterior discomòbil Disconnectar diran adéu als actes d’enguany.