Tírig rebrà 27.000 euros per analitzar les pintures de la Valltorta en 4D

785
Pintures rupestres a Tírig
PUBLICITAT

L’Ajuntament de Tírig ha rebut 27.000 euros per al projecte 4D Valltorta. Es tracta d’una investigació que permetrà recrear en 4 dimensions les pintures rupestres del barranc de Valltorta. L’Ajuntament de Tírig impulsa aquest projecte, amb la col·laboració dels consistoris d’Albocàsser, les Coves de Vinromà i Ulldecona (Tarragona). De moment les investigacions s’han iniciat a la Cova dels Cavalls i Mas de d’En Josep.

L’ajuda permetrà continuar amb la campanya iniciada durant el passat estiu. Juan Francisco Ruiz, coordinador del programa de recerca “4D Valltorta Gasulla” ha assenyalat que “es tracta de projectes de conservació. No intervenim. Estem anticipant. Necessitem saber què els passa a les pintures rupestres. Ho fem amb diferents tecnologies no agressives. Sense tocar la paret. Busquem identificar l’estat de conservació de les pintures al llarg del temps. i anem comparant, per veure si hi ha hagut alteracions, modificacions, si han caigut trossos, i saber on. Tenim tècniques de comparació volumètriques, amb models 3D. La fotogrametria amb un programari específic ens permet comparar models al llarg del temps. Estem identificant pèrdues a un nivell de mil·límetres cúbics “.

El treball, si té continuïtat temporal, permetrà conèixer el grau de deteriorament de els abrics i anticipar solucions. Segons explica Ruiz: “fins ara sabem que les pintures cauen. Però no a quin ritme. I ara ho podrem conèixer. Podrem analitzar en quins períodes de l’any hi ha més pèrdues, si creix vegetació i el seu procés (…) aquestes tècniques de 3D es combinen amb fotografies gigapixel. És una fotografia única, amb tot el panell de les pintures, a una resolució altíssima. Són una suma de fotos per generar una única imatge que podem tractar i veure les pintures del panell amb molt més detall. Així analitzem si hi ha hagut modificacions “.

L’objectiu és seguir amb la investigació per a realitzar una observació permanent “Si seguim endavant podem anar veient en què està canviant. També apliquem tècniques de control colorimètric, per veure que la superfície no estigui canviant per l’aparició de noves pàtines, pel desenvolupament de noves colades “