Tírig presenta el programa del centenari del descobriment de la Valltorta

390
La Valltorta el 1917

-Les activitats es desenvolupen del 28 d’abril a l’1 de maig

Enguany la localitat de Tírig, a l’Alt Maestrat, està d’aniversari. Les pintures rupestres del Barranc de la Valltorta, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, compleixen cent anys des que van ser descobertes i el municipi va a celebrar-ho amb una completa programació d’activitats. Des del divendres 28 d’abril al dilluns 1 de maig, s’ha previst diferents opcions lúdiques i culturals tant per a adults com xiquets.

A la primera jornada està prevista la inauguració a les 20 hores a la Casa de la Cultura de l’exposició fotogràfica “100 anys del descobriment”. A les 22:30, es projectarà la pel·lícula “Altamira”, protagonitzada per Antonio Banderas.

Dissabte al matí s’obrirà al públic el Museu de la Valltorta i es realitzarà a la Plaça del Mercat l’acte inaugural de la celebració així com del poblat prehistòric, la ubicació del qual també se situarà a la Plaça de la Generalitat. En este emplaçament, al llarg del dia se succeiran diverses activitats com teatre, demostracions de productes artesanals, tallers infantils de pintures rupestres o jocs com el tir a l’arc. Al migdia, es realitzarà una ruta cicloturista fins al Museu de la Valltorta que es reprendrà a la vesprada per tornar al municipi i una conferència a càrrec de Miquel Guardiola amb el títol “De caçadors a ramaders, els eines dels pintadors de coves a Castelló”.

A la vesprada, es podrà realitzar una ruta de senderisme per visitar la cova dels Cavalls i Carmen de les Heras, del Museu d’Altamira realitzarà una conferencia. A partir de les 19 hores, Miguel Barrera, estrella Michelin, farà una demostració culinària sobre l’evolució gastronòmica des de la Prehistòria fins als nostres dies a la Plaça del Mercat. Li seguirà la representació teatral “Els primers habitants de la Valltorta”, l’actuació dels grups de rondalla Concuerda, Primer de Maig i la Rondalla Tirijana per acabar la jornada amb un correfocs.

Diumenge comencen les activitats a primera hora del matí amb la prova esportiva “Valltorta Trail” que comptarà amb dos tipus de recorregut, el de 23 quilòmetres per als corredors i el de 13 per als senderistes. A les 10 hores s’obrirà el Museu de la Valltorta i el poblat prehistòric i el cicloturisme i senderisme teatralitzat es presenten com altres opcions que permetran combinar esport amb el gaudi del paisatge que envolta Tírig. Tallers i teatre infantil, conferències i exhibicions de producte artesanal completen la programació del matí. Activitats que continuen a la vesprada i a les que s’afegeix la conferència de Rafael Martínez Valle i Pere Guillem Calatayud de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals. Els amants de la cuina podran aprendre de la nova estrella Michelin de la província, Raúl Resino, qui oferirà una demostració culinària sobre els “Sabors de la nostra terra, Maestrat i Costa Azahar”. A les 22:30 hores, Pep Gimeno “Botifarra” actuarà a la Plaça del Mercat i la música seguirà durant la nit.

Dilluns al matí, els més menuts podran assistir a un taller de pastisseria que comptarà amb la ponència de Sara Roda, de l’Escola d’Hostaleria de Castelló. També continuaran les rutes cicloturístiques i senderistes teatralitzades, el poblat prehistòric i els tallers infantils i els artesanals. Així mateix, es realitzarà una exhibició de castells humans al migdia, abans de la visita dels jugadors del Villarreal C.F al municipi. La conferència “Aportacions significatives d’Atapuerca a l’evolució humana” per Eudald Carbonell, codirector d’este jaciment posaran fi als quatre dies de celebracions.