Tírig acull la primera jornada de portes obertes del projecte 4DVULL

662
Jornada de portes obertes
PUBLICITAT

-La iniciativa permetrà difondre les pintures rupestres mitjançant la realitat augmentada

Aquest matí s’ha celebrat a Tírig la primera jornada de portes obertes del projecte 4DVULL que està desenvolupant una aplicació de realitat augmentada per a les pintures rupestres del parc cultural de Valltorta i també a Ulldecona. Els investigadors que encapçalen el projecte han explicat als visitants de la cova dels Cavalls de Tírig en què consisteix el sistema. El projecte 4D VULL art rupestre pretén desenvolupar i provar un sistema de monitorització i conservació de llocs amb art rupestre, mitjançant la utilització de tecnologies de modelatge 3D, fotografia gigapíxel, tecnologies SIG i anàlisis fisicoquímiques. En definitiva, tecnologia punta posada al servei de la documentació i de la conservació preventiva de l’art rupestre. A més s’està desenvolupant un sistema que permetrà veure en realitat augmentada, i en tot tipus de dispositius, pintures rupestres que d’una altra manera pràcticament no es poden aplicar a simple vista.

L’aplicació compatibilitzarà els calcs originals realitzats per Porcar en els anys 30 amb les tècniques que s’estan posant en pràctica.

A la tarda la jornada de portes obertes també s’ha desenvolupat a la localitat tarragonina d’Ulldecona, que comparteix el projecte, i demà arribarà a Ares del Maestrat, on, a més, s’estrenarà la nova passarel·la que permet unir els dos abrics de la Remigia i d’aquesta manera fer molt més accessibles les pintures rupestres.

Durnate les visites dels visitants són atesos per Elia Quesada, José Pereira i Juan F. Ruiz, promotors del projecte 4D VULL a més de pels guies del Parc Cultural. En l’actualitat la tècnica s’està aplicant en el Cingle dels Tolls del Puntal (Les Coves de Vinromà), Cova Centelles (Albocàsser) i els abrics I i V de l’Ermita (Ulldecona)

L’objectiu perseguit és aproximar a la societat els treballs de conservació que es realitzen amb el patrimoni rupestre del Parc Cultural Valltorta-Gassulla. Aquest projecte d’investigació, liderat per l’ajuntament de Tírig, i finançat amb una subvenció de la Secretaria d’Estat de Cultura del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport,