Test de coronavirus: a empreses privades sí i als pobles no

644

-Sanitat i subdelegació del govern impedeixen als ajuntaments pagar proves de coronavirus per als seus veïns

La Conselleria de Sanitat i la subdelegació del govern a Castelló estan impedint que els ajuntaments paguen tests de coronavirus per als seus veïns. Així ho han confirmat a Diadia alcaldes de pobles d’Els Ports i l’Alt Maestrat. En un dels casos han relatat com “el metge del poble considerava que era una bona iniciativa per a saber l’impacte del virus als veïns. Inicialment ens ho va autoritzar, però el mateix dia li va arribar una ordre del cap de l’àrea sanitària dient que no signara cap autorització per a fer els test”. En aquest municipi hi ha casos per coronavirus que, afortunadament, s’estan recuperant.

En un altre cas l’alcalde d’un municipi del Maestrat ha relatat com “ja haviem contactat amb un laboratori per a realitzar els tests a tots els veïns del poble. L’Ajuntament tenia diners per a poder-ho pagar ja que com enguany les festes seran molt limitades o no es faran pensaven destinar aquests recursos econòmics a protegir als veïns i a fer tot el possible per a prevenir la malaltia. El laboratori, com han fet algunes empreses privades com Pamesa, estava disposat a vindre al poble a fer els tests de manera segura per als veïns. Sanitat i la subdelegació del govern ens han impedit fer els tests”. Els alcaldes contactats per Diadia no entenen com “en empreses privades s’ha pogut fer als treballadors i als pobles no es pot fer”. Cal recordar que a l’empresa Pamesa es van realitzar 2.200 tests als seus treballadors.

-Tancament de centres sanitaris

Un altre aspecte que no veuen amb bons ulls els alcaldes és el tancament de consultoris mèdics. “Veiem que no és un criteri comú. Hi ha consultoris de pobles que continuen oberts tots els dies i presten servei als seus usuaris. Tot depen d’àrees sanitàries i de centres de salut, no hi ha una normativa comuna. Ens hem queixat i després de les queixes venen alguns dies a fer determinats controls. Però ens sorprén com a pobles veïns els consultoris i centres mèdics estan oberts tots els dies”.