Sorita: temperatures extremes als Ports

1342
Muntatge estació meteorològica de Sorita
Muntatge estació meteorològica de Sorita
PUBLICITAT
  • AVAMET va instal·lar el dissabte passat una estació metereològica a la localitat

És comú pensar que a la comarca dels Ports es registren durant l’hivern temperatures molt baixes i així és, són habituals en nits anticiclòniques temperatures mínimes marcades per fortes inversions tèrmiques. El que no és tan conegut és que la ubicació particular d’alguna localitat de la comarca, com és el cas de Sorita a la vall del riu Bergantes, provoca que a l’estiu el mercuri ronde els 40 graus. I és que la seua situació geogràfica a la cara nord d’una vall la protegeix del vent Mestral i fa que aquest calme amb més facilitat.

Estació número 31 d’AVAMET

Precisament, aquestes peculiaritats tèrmiques han motivat la instal·lació d’una estació meteorològica a la localitat. Així, el dissabte passat es va posar en marxa la 31 estació meteorològica pròpia d’AVAMET (Associació Valenciana de Metereologia) a la vall del riu Bergantes. Segons explica Raul Agut, vicepresident d’AVAMET, “tenim diferents estacions a la comarca dels Ports, però justet tot el que és la vall de riu Bergantes, no en teníem cap, i ací a Sorita crec que és un lloc molt interessant”. “Tota la xarxa d’estacions el que ens permet és tindre dades de llocs interessants i trencar també alguns mites com que a la comarca dels Ports sempre fa fred; ara veurem que a l’estiu esta estació és capaç de donar les màximes de la província de Castelló en algunes situacions”, explica Agut.

“Per al muntatge d’esta estació hem tingut la col·laboració de l’Ajuntament de Sorita que s’ha fet soci”, continua Agut, “a més a més, avui esta estació la muntem també en col·laboració amb l’empresa Electra del Maestrazgo que s’han ficat com a propòsit augmentar el coneixement de la comarca dels Ports”. Segons indica el vicepresident d’AVAMET, han signat un conveni amb l’empresa per a instal·lar durant els pròxims 4 anys estacions meteorològiques en zones de la comarca que encara no en tenen. Amb aquesta mesura la intenció d’Electra del Maestrazgo és millorar el coneixement del clima de la comarca. Així, la pròxima estació s’ubicarà a Olocau del Rey, “és la zona més occidental de la comarca, on encara no hi ha dades, i en un futur augmentarem també la cobertura de la zona de la Tinença de Benifassà”, explica Agut.

Posar a Sorita en el mapa

L’estació ajudarà a posar a Sorita en el mapa. Així ho manifesta l’alcalde de la localitat, Jose Ramón Guarch García, “una de les idees va ser eixa, donar a conéixer el poble perquè al final el despoblament ja no és només una qüestió de què hi haja gent jove que es quede o no, evidentment que sí, però si al final no el donem a conéixer, cada vegada en serem menys”. Segons indica el primer edil, “volíem que una webcam enfocara el poble i part del riu, no podia ser tot, el pont vell en este cas, i l’altra clar, muntada a la Balma es veu tot el riu”.

I és que l’alcalde pretén donar visibilitat a la població dels Ports, “sempre he cregut que era una forma de posar Sorita en el mapa, és a dir, els pobles de l’interior no eixim mai a cap lloc si no hi ha alguna desgràcia o alguna notícia molt rellevant i rara vegada eixim. Aleshores, una forma de poder eixir era aprofitar les temperatures que tenim, extremes, perquè Sorita estiga en el mapa”.