– Vilafranca, Ares, Benassal, Portell, Cinctorres, Castellfort, Morella i Forcall tenen als seus termes paratges naturals municipals protegits
– La Diputació de Castelló ha editat fullets, mapes, guies i un vídeo sobre aquests entorns privilegiats
Els paratges naturals municipals que ofereix la província de Castelló són ideals per a practicar l’esport en plena natura i el turisme actiu. Les seues rutes són excel·lents per al senderisme i la bicicleta de muntanya (BTT). Les comarques d’Els Ports i l’Alt Maestrat agrupen sis d’aquests racons. La Diputació de Castelló col·labora amb els ajuntaments en la protecció i difusió d’aquests entorns on la natura i l’activitat humana sempre han anat de la mà. Tots els paratges són, per als veïns i veïnes dels pobles, llocs emblemàtics i arrelats a la cultura popular.
Anem a fer un viatge de Nord a Sud. Comencem pel nord-oest de la província al Paratge Natural Municipal de Pereroles, a uns 12 quilòmetres de Morella. És un bosc de pins negrals d’alzines, roures, aurons i grévols. L’activitat de l’ésser humà ha contribuït a fer d’aquest enclavament un lloc més especial pels seus antics forns de calç, fonts, vivers, refugis i una casa forestal de principis del segle XX.
Les senderes que hi ha es poden recórrer fent senderisme o amb bicicleta de muntanya. L’activitat més comuna és anar a recollir bolets a la tardor. Així, el paratge permet que els restaurants de Morella realitzen jornades gastronòmiques amb els bolets com a protagonistes.
Si passem de Morella a Forcall, a la vora del poble trobem el Paratge Natural Municipal Mola de la Vila, amb una superfície de 128 hectàrees. Es pot arribar caminant o en bicicleta des del mateix poble seguint el camí de les Solanes, un camí circular de xicotet recorregut i ben senyalitzat que permet visitar tota la zona recorrent la seua base.
El que més destaca és el Mirador del Bergantes, des d’on es poden observar tres rius: Bergantes, Caldes i Cantavieja.
Seguint la nostra ruta descobrim el Paratge Natural Rambla Celumbres, confluència de les tres poblacions a les quals pertany: Castellfort, Cinctorres i Portell de Morella i que representa una superfície total de 1194,40 hectàrees.
La millor zona és el mateix llit de Rambla, des d’on podem observar vertiginosos penya-segats rocosos, encara que també és interessant romandre en algun dels diversos observatoris d’aus per descobrir grans aus i mamífers com les cabres hispàniques. La majestuositat de la Roca Parda i la Roca Roja no ens deixaran indiferents. El fet que el paratge haja estat habitat durant segles deixa ruïnes de fortificacions medievals com la Fossa dels Moros, la Costa de l’Albardó i el Mas de Falcó, un refugi forestal de pedra seca.
A 150 metres de la plaça major d’Ares localitzem la Portera de la Mola, el punt d’entrada al Paratge Natural la Mola d’Ares. És un altiplà o planura elevada amb forma rectangular que se situa a uns 1350 metres d’altitud i que té com a protagonista la vegetació, ja que existeixen 5 microreserves de flora.
En la zona nord encara podem descobrir restes de les trinxeres de la Guerra Civil i a l’est es troben un jaciment arqueològic de l’Edat de Bronze i el Molló dels Soldats.
També podem visitar La Font dels Regatxols, una font amb abeurador on hi ha un alberg, i la Nevera dels Regatxols, que ara és un centre d’interpretació de l’antiga indústria de gel.
Al terme municipal del costat, una mica cap a l’Oest, a Vilafranca, coneixerem el Paratge Natural Palomita, un pinar de pi negral. Palomita alberga les restes del pi emblemàtic el Comunet, que va morir pels efectes d’un llamp en 1987. És un tresor botànic: hi ha espècies escasses com el teix i el grévol i té microreserves de flora, com la Font de l’Horta.
Tres senderes creuen o voregen el paisatge, que és accessible per a senderistes i ciclistes de muntanya, i per on encara podem veure restes de casetes i bancals de pedra seca. També compta amb un itinerari eqüestre, l’I-040, el primer d’aquestes característiques a la Comunitat Valenciana.
Per finalitzar el nostre recorregut arribem al Paratge Natural El Rivet, a tres quilòmetres de Benassal. És una arbreda monumental formada per roures valencians, carrasques i heures. Des d’aquest paratge podem començar diferents passeigs, com el que porta al poble pel camí de Culla, el que ascendeix fins a l’ermita de Sant Cristòfol o el que arriba fins a la Font d’en Segures, on es troba el brollador d’aigua de Benassal.
El seu centre de visitants que compta amb una exposició que conta tot el passat i present de la zona. Aquest es troba al costat de la piscina i d’una zona de berenador.
L’itinerari botànic inclou cartells explicatius que recorren la microreserva de flora.
Per a fomentar el coneixement d’aquests indrets, la Diputació de Castelló ha elaborat unes guies de cadascun dels 21 paratges naturals de la província, que es poden trobar en la següent web. També es pot accedir a elles a través del següent vídeo, on es pot gaudir visualment d’aquestes xicotetes meravelles de Castelló.