Noves obres per millorar les carreteres dels Ports a Cinctorres i Morella

558
Morella nevada. Font: Generalitat Valenciana.
PUBLICITAT
  • Es tracten d’un millor paviment i l’ampliació de la CV-125 de Cinctorres i una sitja d’emmagatzematge de sal a Morella

La posició geogràfica de la comarca dels Ports repercuteix sobre el territori amb infinitat de nevades que deixen, moltes vegades, impracticable la circulació en alguns trams de carreteres. Les connexions es tallen, i l’estat de les mateixes vies empitjora any rere any. Per treballar en aquest mateix sentit, la Conselleria de Política Territorial, Públiques i Mobilitat, a través del Servei Territorial d’Obres Públiques de Castelló, ha dut en marxa uns treballs de millora del paviment i d’ampliació de carretera a la CV-125 de Cinctorres, en un tram de cinc quilòmetres aproximadament.

Aquesta carretera connecta amb la CV-14 i al seu torn a Cinctorres i a Portell amb els altres pobles de la comarca. Les obres es van executar al mes de novembre durant 15 dies i la inversió està valorada en 400 mil euros. Aquesta carretera és considerada amb un alt risc de nevades, tot i no tindre un excessiu tràfic diari. L’ampliació de la carretera facilitarà la circulació entre vehicles, i també s’han dedicat esforços a millorar les diferents capes de paviment que donaran seguretat als trajectes. Aquestes obres podrien continuar el 2021, amb obres en els següents tres quilòmetres.

Aquesta obra a Cinctorres també s’aparella amb una que es realitzarà a Morella, on es construirà una sitja d’emmagatzematge de sal per fer front a les nevades que envaeixen les carreteres a l’hivern i posen en perill la circulació, amb una capacitat per a guardar fins a 60 tones de sal. S’ha decidit invertir una quantitat aproximada de 60000 euros amb un termini d’execució de dos mesos.

L’objectiu és crear un lloc, protegit de la intempèrie, on guardar la sal i utilitzar-la en les campanyes de viabilitat hivernals que transcorren per les carreteres dels Ports, on es generen abundants nevades. Així doncs, es guanyarà rapidesa per pal·liar els efectes negatius de la neu a les carreteres comarcals del nord de Castelló.

La comarca dels Ports és procliu a aquests fenòmens meteorològics per les especials característiques de latitud, altura, orientació i distància a la mar. Aquesta realitat afecta les carreteres dels Ports, especialment la carretera CV-14, que comunica l’N-232 en les proximitats de Morella amb el límit de la província de Terol. Es registra una intensitat mitjana diària superior a 1.000 vehicles, i es constata un percentatge alt de vehicles pesants en circulació, aproximadament del 20% en algun dels seus trams.