Si vols vacuna baixa a Castelló o a Vinaròs

1654
Full informatiu de la Conselleria de Sanitat
Full informatiu de la Conselleria de Sanitat
PUBLICITAT

La discriminació que pateixen els veïns de les comarques més despoblades del territori valencià s’ha tornat a posar en relleu en el procés de vacunació contra la Covid-19.

Els nascuts a 1956 i part de 1957, residents a la comarca d’Els Ports i l’Alt Maestrat, hauran de desplaçar-se fins Castelló o Vinaròs, depenent de l’àrea sanitària a la qual pertanyen, per a rebre la vacuna. En alguns casos hauran de fer més de 180 kilòmetres per a rebre la primera dosi de la vacuna de la farmacèutica AstraZneca.

Aquests dies Sanitat està informant que els nascuts en els anys 56 i 57 rebran un SMS citant-los per a la vacuna. Si els qui reben el missatge pertanyen a l’àrea sanitària de Vilafranca, integrada per Vilafranca, Ares i Castellfort, hauran de desplaçar-se fins a l’hospital general de Castelló. Si els citats per SMS pertanyen als centres sanitaris de Morella o Forcall, que inclouen a Vallibona, Castell de Cabres, Morella, Forcall, Villores, Palanques, Sorita, La Todolella, La Mata, Olocau del Rei, Cinctorres i Portell, hauran de desplaçar-se fins a Vinaròs. Està previst, segons les fonts de Sanitat, que el procés comence el 6 i 7 d’abril.

Alguns usuaris han transmés a DiaDia el seu disgust per haver de dedicar un matí o una vesprada al desplaçament fins a Vinaròs o Castelló. La queixa és molt semblant a la que van realitzar fa unes setmanes els docents que també van haver de fer centenars de kilòmetres per a rebre la primera dosi de la vacuna. Una queixa que va exposar el professor de l’IES de Vilafranca, Jordi Marín.

https://twitter.com/jordimarin/status/1371720720141717504

Tot i les queixes dels professors i mestres dels col·legis d’Els Ports els docents van haver d’anar a vacunar-se als grans centres de vacunació. Anys i anys després, una dècada darrere de l’altra, es repeteix allò de “me’n vaig a Castelló a arreglar uns papers”. Els cridats a vacunació tenen 64 i 65 anys i, molts d’ells, no disposen de mitjans propis per a poder anar a vacunar-se. La Conselleria de Sanitat, als seus documents informatius, diu que si algú no pot acudir se’l tornarà a citar.

Aquests dies a través dels serveis de ban dels ajuntaments d’Els Ports estan arribant avisos sobre com s’enviaran els SMS als qui han de rebre la vacuna.

-La vacuna d’Astrazeneca no necessita temperatures sota 0 per conservar-se

Sanitat administrarà als nascuts el 1956 i el 1957 la vacuna d’AstraZeneca. Segons la informació aportada pel Ministeri de Sanitat i el Consel Interterritorial de Salut “la vacuna ve de fàbrica entre 2ºC i 8ºC en una caixa de cartró amb 10 vials multi dosi, amb almenys 10 dosis cada vial. Després de la recepció de l’enviament, la vacuna s’ha de conservar, sense obrir el vial, en frigorífic, entre 2ºC i 8ºC, on podrà conservar protegit de la llum durant 6 mesos. El transport des del punt de recepció fins als punts d’emmagatzematge intermedi o els punts de vacunació, s’ha de realitzar entre 2ºC i 8ºC. Aquesta vacuna no s’ha de congelar”. D’aquesta recomanació se’n deriva que no cal una infraestructura amb congeladors de temperatures baixíssimes per a poder fer viable la vacunació. Però Sanitat ha optat perquè tots els dels pobles que l’han de rebre facen kilòmetres per a tindre accés a la dosi que els pertoca. Qui viu a la Ronda Magdalena de Castelló podrà anar a peu.