Sense Samu no hi ha vot

190

-Diadia-

Ricardo Costa, vestit de fanal, va arribar a Vilafranca en la campanya de les autonòmiques i municipals de 2011 dient “t’acompanyaré a reclamar la Samu 24h”. Volia acompanyar el candidat a l’alcaldia de Vilafranca. Dos anys després Sanitat, en mans del Govern al qual Costa recolzava i segueix donant suport, va intentar retirar la Samu, que per alquell moment prestava servei 14 hores. La protesta ciutadana va impedir l’eliminació del servei i va revifar la petició perquè la Samu més allunyada dels hospitals de Castelló o Vinaròs estigue operativa les 24 hores del dia i els veïns de l’interior castellonenc es puguen posar malalts a qualsevol hora.

Samu vot

Tres anys després de la fugaç visita del diputat, se va casar en unes noces on els convidats eren molts personatges imputats. Tres anys després el PP de Vilafranca va emetre un comunicat demanant que la Samu preste servei 24 hroas al dia. Es van sumar, així, a una demanda unànime de la societat vilafranquina, una demanda que s’arrossega des que Paco Miralles fos alcalde i la la Samu arribés al centre sanitari de la Vila.

Des de fa mesos pels grups de whatsap del poble “corre” un cartell que resumeix a la perfecció el sentir dels veïns de la Vila “Sense Samu no hi ha vot”. Tot i que no s’ha aclarit el seu origen “tothom sap d’on ha partit”, segons comenten els veïns. I és que hi ha pocs secrets entre els 2.500 habitants del municipi.
Avui l’ambulància SAMU dóna servei des de les 8 del matí fins a les 8 del vespre. El conseller de Sanitat, Manuel Llombart, al·ludeix en reiterades ocasions que es tracta d’un servei suficient, tenint en compte la població de Vilafranca i els pobles de l’entorn. Ben diferent opinen els veïns de la zona. Amb aquest criteri la província s’acabaria a Borriol, o com a molt a Vall d’Alba.

El cartell “Sense Samu ho hi ha vot”, està calant entre els vilafranquins, més enllà de les seves tendències polítiques, entenen que les prioritats són les prioritats. Fins a la data de res han servit reiterades mocions al Ajutament presentades pel PSPV i ratificades per la resta d’edils, de poc han valgut les firmes que s’han recollit, no s’han escoltat manifestacions en les que tots anaven tapats fins a les orelles per l’intens fred.

A Manuel Cervera, anterior conseller del ram, li van preguntar per què, en el nou centre sanitari, que va costar 1 milió d’euros, no hi havia dependències per al personal del Samu. No va saber respondre. I el solar que va cedir l’Ajuntament tenia més de 800 metres quadrats. El personal del Samu continua tenint la base a l’antic centre sanitari, cedit pel municipi. “Amb una mica menys d’un milió d’euros el Samu es manté molts anys” va comentar llavors un veí en la inauguració. Per poc que s’estengue encara més el missatge sense Samu no hi haurà vot. La qüestió rau en per què cal arribar a maig perquè el Samu preste servei les 24 hores del dia.