Sense bous també hi ha festes

538
Festes de Palanques
Festes de Palanques

-En Castell de Cabres, Vallibona, Palanques, Herbers, Ain, la Pobla de Benifassà i Vinaròs no celebren festejos taurins

Castelló és la província de l’Estat on més bous es sacrifiquen cada any. Per petit que sigue el municipi sempre hi ha una penya taurina a l’aguait. Dos exemples, Portell i Todolella, amb menys de 250 tenen les seves pròpies penyes taurines. Però als Ports, on els pobles es van despoblant cada dia, els bous també fa temps que van ser història en algunes localitats.

Dels set municipis que a la província de Castelló no celebren festejos taurins quatre estan en aquesta comarca i molt a prop, a la Pobla de Benifassà, ubiquem el cinquè. Ni a Vallibona, ni a Palanques, ni a Castell de Cabres, ni en Herbers ni a la Pobla deixen anar bous en els seus carrers.

A les festes hi ha sopars populars, concursos gastronòmics, competicions esportives, balls, orquestres … però no hi ha bous. A Castell de Cabres segons recorden els seus veïns no han vist  als bous pel carrer, almenys els que encara resideixen al municipi.

En Palanques fa quinze anys que no s’organitzen festes taurines. Des de l’Ajuntament ja fa anys que apunten que la seva economia no està per portar bous i prefereixen gastar-se els diners en actuacions teatrals o en els concorreguts campionats de petanca. Quan es va prendre la decisió era alcalde Juan Manuel Martí. Els veïns, per consens, ho van decidir i ara ni es plantegen recuperar-los. En Palanques era tradició celebrar vaquetes els dissabtes de festes, però ara ni això.

En Palanques creuen que els bous aniran desapareixent dels programes de les localitats més petites pels problemes que comporten: “metges, assegurances, permisos …” apunten.

En Herbers el cas és semblant. En aquest cas fa més temps que els bous van desaparèixer. Entorn a 30 anys. Menjars de germanor davant d’actes taurins. És la recepta, simple, però efectiva i que té continuïtat. I la veritat és que no hi ha especial intenció que tornen els bous pels carrers.

En Vallibona el cas és semblant. Els veïns gairebé ni recorden quan els bous eixien als carrers. I tampoc és que pensen en ells.

Ni a la Pobla de Benifassà ni en els seus quatre pedanies -Fredes, Boixar, Coratxar i Ballestar- celebren festejos taurins. Entre tots no sumen més de 250 veïns i en alguns d’aquests municipis a penes si queden veïns a l’hivern. A l’estiu, els que arriben no tenen ganes de posar-se a muntar barreres. En la majoria dels casos s’ha unit la manca d’afició amb la despoblació.