Segona jornada de A Catí Peraires
Segona jornada de A Catí Peraires

Catí viu avui la segona jornada de A Catí Peraires. La localitat de l’Alt Maestrat Human Land, es transforma en com era la vila en els segles XIII i XIV. I és que la fira medieval de Catí compta amb nombroses representacions que tracten de recrear com va ser la vida en aquells temps.

Hi va haver un temps en què l’entorn de Catí estava envoltat de vinya. D’aquí que a la sala del Consell de la Vila es representés el debat de l’Estatut del Vi, en què es va decidir que no hi hagués verema fins determinada data i qui introduís guanyats en els cultius fos sancionat.

Pels carrers de Catí ha aparegut aquests dies Sant Vicent Ferrer, que va passar pel poble de retorn del Compromís de Casp. En Catí es conserva la llosa sobre la qual va predicar. El santó va entrar a la mateixa casa que es va allotjar, segons que expliquen les cròniques.

Si Catí va tenir esplendor en l’Edat Mitjana va ser per la seva llana. Fins a la localitat acudien des de França i Itàlia per adquirir-la. Marc Dantini, un comerciant florentí, es va presentar a Catí per negociar els preus.

En tots els casos són els veïns els que representen els personatges. D’aquesta manera tot el poble està implicat en l’organització de la fira.

Un altre element característic de l’època medieval a Catí és el pelegrinatge des del poble fins a Sant Pere de Castellfort. Ja hi ha relats que ho testifiquen en 1321. És per això que per al sopar, A Cati Peraires, es van cuinar les calderes tal com es cuinen al costat de l’ermita de Sant Pere de Castellfort.

-Jocs per a xiquets i xiquetes

Tots participen de la celebració medieval. Els xiquets i xiquetes gaudeixen a la plaça de l’església de jocs que fugen de l’electrònica. Les activitats manuals i d’habilitat amb elements de manera desperten la curiositat de pares, mares, petits i petites.

A Catí Peraires compta amb el suport del Pla de Competitivitat Turística, Alt Maestrat Human Land, impulsat per l’Associació Intermunicipal Catí, Ares, Culla, Benassal, el Patronat Provincial de Turisme de la Diputació de Castelló i l’Agència Valenciana de Turisme.

Publicitat