SATSE Castelló reclama a la Conselleria de Sanitat que amplie l’horari del SAMU de Vilafranca a les 24 hores

497
Samu a Vilafranca

El Sindicat d’Infermeria, SATSE, ha demanat a la Conselleria de Sanitat que solucioni com més aviat el greuge comparatiu que suposa, per als usuaris de les comarques dels Ports i Alt Maestrat tenir una ambulància de SAMU de 9:00 a 21:00 hores .

El SAMU que presta servei en aquestes comarques està ubicat a Vilafranca, i dóna servei als gairebé de 25.000 habitants de les poblacions que van de Zorita a Vistabella, inclòs algunes poblacions del sud de Terol tocant a la província de Castelló.

Si algun veí d’aquestes poblacions es posa malalt fora d’aquest horari, o pateix un accident, els Samus més propers que van a la nit són els de Sant Mateu i el de Castelló-la Magdalena, que en ambdós casos triguen uns 59 minuts, sempre que no estigue realitzant algun servei, en aquest cas el temps de resposta s’amplia. A més, cal tenir en compte que, a la nit, l’helicòpter SAMU de Castelló no pot volar.

-Discriminació enfront de la resta de castellonencs

Cal recordar que Vilafranca no ha tingut mai SAMU durant les 24 hores, tot i ser una reivindicació històrica dels ciutadans d’aquestes comarques. Fa molts anys, el SAMU de Vilafranca funciona de 8.00 a 22.00 hores, però al gener de 2013, la Conselleria de Sanitat, dins del seu pla de retallades, va reduir en dues hores l’horari del SAMU de Vilafranca a com està actualment (de 9:00 a 21:00 h.).

Per SATSE, “és hora que la Conselleria de Sanitat acabe amb aquesta discriminació. Els usuaris de les comarques dels Ports i Alt Maestrat paguen els mateixos impostos que la resta de castellonencs. No obstant això, tenen una atenció sanitària de segona, ja que el temps de resposta en les urgències marca la diferència entre la vida i la mort “.

Així, tots els SAMU de la província de Castelló -Castelló-la Magdalena, Sant Mateu, Vall d’Uixó, Sogorb, Vinaròs i Oropesa- són de 24 hores, excepte el de Vilafranca que és de 12 hores.

-Les Corts Valencianes han sol·licitat un SAMU 24 hores a Vilafranca

El passat 5 d’abril, tots els grups parlamentaris de la Comissió Parlamentària de Sanitat i Consum de les Corts Valencianes, a instàncies del grup Ciutadans, van aprovar per unanimitat sol·licitar a la Generalitat Valenciana que ampliï l’horari de l’SAMU de Vilafranca a les 24 hores del dia.

No obstant això, fins al dia d’avui, la Conselleria de Sanitat encara no ha pres cap mesura per solucionar aquest tema.