Saó, l’art de crear a Albocàsser

1147
Saó, l'art de crear a Albocàsser
PUBLICITAT

L’art, en totes les seues formes, és alguna cosa amb el que es naix. Per això, moltes vegades en la vida una persona canvia radicalment el seu rumb i decideix arriscar, començar una cosa nova, i destapar una faceta artística mig oculta mig present fins al moment. Això ho sap molt bé Tere Boix Ferrando. Aquesta veïna d’Albocàsser sempre va tindre un do innat per a l’art. Per a crear. Per a donar una forma nova a productes en desús. Va ser en un moment puntual de la seua vida, quan per causes personals, va començar a tindre més temps per a dedicar a la seua passió: crear.

Tere Boix és ben coneguda a Albocàsser. I és que des de fa anys es desviu per fomentar la cultura i l’art en tots els seus àmbits en el municipi. A més, també ha fet els seus ‘pinitos’ algunes que altres vegades en les exposicions que es realitzen a Castelló amb materials reciclats o de tota la vida i que poden veure’s en diferents punts de la ciutat com el Parc Ribalta.

Però és ara quan, com ella mateix conta, ha decidit fer un pas més. Ha decidit crear un espai dedicat a l’art, en el qual poder exposar la seua obra, donar-la a conéixer i en el qual compartir un espai amb altres artistes del municipi.

Així, ha nascut Saó. Un nou espai cultural a Albocàsser en el qual des d’aquest mateix mes de gener s’exposen obres de Tere Boix i altres artistes locals com a Fina Colomer, Alicia Zamora, Enrique Sanz, Carlos Peraire i Vicente Melià. Saó es troba a casa de la mateixa Tere, en la planta baixa, i, encara que de moment no té un horari definit de visita, pretén ser un referent cultural en la localitat i servir com a element inspirador per a crear nous projectes. No obstant això, aquell que vulga visitar-ho només ha de posar-se en contacte amb l’artista “o cridar al timbre” i podrà sense problemes contemplar l’art en diferents formes. Com la creadora assenyala, Saó no comptarà amb un horari a excepció de quan s’organitzen jornades de portes obertes o altres activitats.

El nom de Saó deriva de la intenció de deixar-lo tot llest per a continuar treballant per la cultura, de deixar-lo tot ‘fèrtil’ i preparat per a sembrar l’art a Albocàsser.

-Gran labor dinamitzadora
Per a Tere Boix és difícil no emocionar-se en parlar de tot el que ha fet en els últims anys. Fins i tot deixa escapar alguna que una altra llàgrima en recordar grans moments de les festes d’Agost d’Albocàsser. Des de fa diversos anys ella, juntament amb altres grups de veïns, s’encarreguen d’organitzar activitats curioses, diferents i que impliquen veïns i visitants de totes les edats amb un nexe comú: la cultura i l’art.

Potser dos dels esdeveniments més destacats, per la seua curiositat i espectacularitat, van ser convertir els safaretjos municipals en un poble en miniatura; amb els seus carrers i activitats per a tots, o crear uns escacs vivents amb tot el vestuari i una comitiva medieval. A més de per a fomentar l’art i la cultura, molts dels esdeveniments també tenen un vessant solidari. Tal és així, que en les festes del passat estiu es va organitzar el Mare Nostrum, un festival que va conjuminar la cultura local amb la pròpia dels refugiats, i els diners recaptats es va donar a les ONG Open Arms i CEAR Comunitat Valenciana.

Recentment, Tere Boix ha organitzat part de les activitats de la festa de la Puríssima i de Les Cartes. Va elaborar una exposició sobre la festa i, fins i tot, es va atrevir a posar en vers temes d’actualitat per a conformar les populars i tradicionals Cartes d’Albocàsser. Així mateix, també cal assenyalar la seua implicació en altres projectes com Maestrat Viu.

Encara que encara no té cap projecte segur de cara a aquest nou any, Tere té clar que vol seguir amb Saó i impulsant la cultura i l’art a Albocàsser. No descarta tornar a participar en les festes d’Agost o qualsevol altre esdeveniment que se li propose i ja té en ment idees d’allò més variades i cridaneres per a fer-li un volt de rosca a l’art i conéixer-lo, juntament amb Albocàsser, d’una forma diferent.