Sant Mateu representa els dies 6 i 7 de desembre l’obra sobre el final del Cisma d’Occident

221

-Nota de la Tourist Info de Sant Mateu-

L’Associació Cultural “Antigues Ordres Militars del Maestrat”, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Mateu i de la Diputació Provincial de Castelló, portarà a terme una representació teatral del Final del Cisma d’Occident a l’Església Arxiprestal de Sant Mateu els dies 6 i 7 de desembre. L’hora d’inici de la representació és a les 18 hi el preu de les entrades és de 5 euros.

Amb la participació de més de 100 veïns de la població entre figurants i actors, aquesta obra pretén recuperar la memòria sobre el fet històric més important que ha tingut lloc a la població de Sant Mateu i, sens dubte, un dels més transcendentals que ha tingut lloc en terres castellonenques: la renúncia del Papa Climent VIII als seus drets sobre la Seu Apostòlica, el 15 d’agost de 1429, que va posar fi a la divisió més llarga en la història de l’Església Catòlica Romana. L’obra suposa un repàs als capítols més destacats del Cisma d’Occident des de la fugida d’Avinyó de Benet XIII -el papa Lluna- i la seva arribada a terres del Maestrat fins a la data esmentada, en què Climent VIII renunciava oficialment a l’Arxiprestal de Sant Mateu davant el llegat de Roma.

L’obra es compon de vuit capítols:
1. Arribada del Papa Luna a Sant Mateu després de fugir d’Avinyó.
2. Les converses de Morella entre el Papa i el rei D.Fernando.
3. Les converses amb el rei Segismundo en Perpiñà.
4. Aïllament del Papa Luna a Peníscola i mort
5. Conclave amb el nomenament de Gil Sanchez – Papa Clement VIII
6. Cort de Barcelona i acord entre el rei Alfons i el llegat de Roma
7. Renúncia del papa Climent VIII davant el poble de Peníscola
8. Renúncia oficial a l’Arxiprestal de Sant Mateu davant el llegat de Roma

L’obra de teatre està carregat de boatos, esceneficaciones musicals que aporten una millor visió d’aquests fets ocorreguts a principis del segle XV.