Sant Joan de Penyagolosa, un any tancat i amb un futur incert

3383
Sant Joan de Penyagolosa tancat
Sant Joan de Penyagolosa tancat
PUBLICITAT

L’ermita, el bar i l’alberg de Sant Joan de Penyagolosa porten tancats més d’un any. Qualsevol visitant, turista, excursionista o veí que s’apropa qualsevol dia de l’any se troba amb la porta tancada, sense poder accedir a l’ermita, sense poder prendre un café i sense cap servei.

Els veïns de Vistabella s’han fartat i volen que les administracions i el bisbat es posen d’acord per reobrir les portes a un dels santuaris més emblemàtics de les terres de Castelló. Sant Joan és la porta d’entrada al Parc Natural, el punt de partida de les ascensions al pic, el centre de peregrinacions seculars, un espai místic per a molts muntanyers…Sant Joan està tancat.

Flor a la porta de l'ermita de Sant Joan de Penyagolosa
Flor a la porta de l’ermita de Sant Joan de Penyagolosa

Una flor mig pansida a la porta de l’ermita és la mostra de com l’edifici està deteriorat i deteriorant-se. Conten els veïns que fa uns dies van poder accedir per tancar les aixetes, tancar les finestres i fer el mínim per tractar d’evitar que continue deteriorant-se.

L’ermita i dependències annexes són del bisbat de Sogorb-Castelló. A febrer de 2019 la Diputació de Castelló anunciava que es faria càrrec del santuari. Ho feia en este video promocional:

Es deia que es restauraria i dinamitzaria l’ermitori. Quasi un any després de l’anunci segueix tancat. Un cartell que penja de l’alberg de Sant Joan de Penyagolosa diu #RecuperemSantJoan. El cartell porta la signatura de la Diputació de Castelló i Camins del Penyagolosa. Des d’aquell anunci res més.

Cartellde la Diputació de Castelló a Sant Joan de Penyagolosa
Cartell de la Diputació de Castelló a Sant Joan de Penyagolosa

La parròquia de Vistabella és qui fins al tancament s’havia fet càrrec de l’ermita, el bar-restaurant i l’alberg.

Els veïns de Vistabella han constituït Salvem Sant Joan de Penyagolosa per demanar a les administracions que s’adopten mesures immediates. Han obert un canal de signatures a una plataforma digital per recollir els suports necessaris i han escrit un manifest:

Manifest per Sant Joan de Penyagolosa

L’enllaç per accedir és aquest: http://chng.it/gP6cQNRVMM

En el moment d’escriure aquest article ja s’havien recollit més de 2.000 signatures.

Detall de la teulada de l'hostatgeria de Sant Joan de Penyagolosa
Detall de la teulada de l’hostatgeria de Sant Joan de Penyagolosa

Al conjunt de l’ermitori hi ha, segons han explicat des del col·lectiu a Diadia “animals morts, bigues amb humitat, finestres obertes, teules soltes, filtracions d’aigua…”

A més també s’ha demanat la implicació dels ajuntaments. De fet, Vistabella té previst convocar un plenari el pròxim dissabte per sumar-se a la reivindicació. L’Ajuntament de Vistabella també està molt preocupat per la situació, ja que, per una banda, no disposa de recursos per rehabilitar-lo i per l’altra veu com “el tancament Sant Joan fa que vinguen molts menys visitants i fa que el nostre patrimoni estigue en perill”, apunte l’alcalde, Jordi Alcon.

La porta de Sant Joan tancada
La porta de Sant Joan tancada

La Creu de Sant Joan de Penyagolosa
La Creu de Sant Joan de Penyagolosa

-Obert només els dies de romeria

Des del seu tancament, a setembre de 2018, Sant Joan de Penyagolosa només ha obert les portes els dies en els quals hi ha celebracions religioses. I és que fins Sant Joan, a més dels Pelegrins de les Useres -la peregrinació més coneguda- també acudeixen d’altres pobles com Xodos, Culla i la mateixa Vistabella a més de localitats de Terol.

Com diu el manifest l’ermitori té orígens medievals amb posteriors ampliacions barroques i neoclàssiques.

Al conjunt del santuari només es té cura de les dependències que depenen de la Generalitat Valenciana.

"Caseta" per al bombones de butà construïda al costat de la porta de l'ermita
“Caseta” per al bombones de butà construïda al costat de la porta de l’ermita

El conjunt de l’ermitori mostra les ferides del que, amb els anys, va ser una gestió no massa respectuosa amb el medi. L’església i les autoritats de Patrimoni i Medi Ambient van permetre, al cor d’un parc natural, una “caseta” de bombones de butà al costat de la porta de l’ermita, foradar les parets del costat de l’ermita per fer passar algunes canonades, construir una caseta per ubicar els grups electrògens que donaven l’electricitat necessària o mantindre pous cegs on anaven a parar totes les aigües negres del bar, hostatgeria i altres dependències…

Forat fet per passar canonades a Sant Joan de Penyagolosa
Forat fet per passar canonades a Sant Joan de Penyagolosa

Lamenten des del col·lectiu Salvem Sant Joan que “molts anuncis i molta sensibilitat sobre el despoblament però el fet que l’ermitori tanque fa que vinguen menys visitants, que el bar no funcione i no compre als comerços locals, que hi haja menys gent que passe per Vistabella i pobles dels voltants, que no es donen serveis i que no hi haja gent treballant ací”. El pròxim capítol…com el parc natural i la gestió del mateix està condicionant la vida i desenvolupament de Vistabella.

"Caseta" construída per allotjar els grups electrògens que proporcionen electricitat al santuari
“Caseta” construída per allotjar els grups electrògens que proporcionen electricitat al santuari