Sanitat notifica des d’aquest divendres per SMS els resultats de les proves de coronavirus per escurçar els terminis de resposta

714
Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública notificarà des de divendres per SMS els resultats de les proves diagnòstiques de coronavirus (tant PCR com test d’antígens) realitzades a Atenció Primària i punts centralitzats de presa de mostres per escurçar els terminis de resposta.

Juntament amb la informació de si la prova és positiva o negativa, s’adjuntarà un enllaç a una adreça electrònica de la pàgina web de la Conselleria de Sanitat (www.san.gva.es/estrategiaactual) amb instruccions del protocol actualitzat de l’Estratègia del Sistema Nacional de Salut sobre les mesures que cal adoptar tant les persones contagiades com els seus contactes estrets.

Així mateix, clicant a l’enllaç indicat a l’SMS s’accedirà a informació detallada sobre com fer correctament l’aïllament domiciliari.

Davant d’un resultat positiu, el pacient s’ha d’aïllar immediatament i romandre així almenys set dies des de l’inici de la simptomatologia. A més, serà contactat pel metge d’atenció primària.

Fins als deu dies posteriors a l’inici dels símptomes oa la data de diagnòstic, la persona amb COVID ha de limitar les relacions socials al màxim i utilitzar sempre màscara.

Durant l’aïllament, la persona contagiada comptarà amb seguiment actiu realitzat des del centre de salut si es considera necessari, si té 70 anys o més, si és una persona immunosuprimida, està embarassada o no s’ha immunitzat (perquè té la vacuna contraindicada o per qualsevol altra causa).

En tot cas, si la persona malalta adverteix un empitjorament en el seu estat, ha de contactar per telèfon amb el centre de salut, trucar al 900 300 555 o, en casos greus, avisar el 112.

Al final del període d’aïllament, es considera d’alta clínica i laboral llevat que el professional sanitari que l’atén li indiqui el contrari.

Quan han de fer quarantena els contactes estrets?

Les instruccions contingudes al missatge de text estableixen també que, tal com indica la nova estratègia nacional, la persona contagiada ha d’informar els seus contactes estrets que té COVID.

Si el contacte estret no està vacunat amb pauta completa o està immunodeprimit, heu de desar quarantena. En canvi, els contactes estrets que sí que estan vacunats amb la pauta completa queden exempts de quarantena, però sí que han de limitar les interaccions socials (especialment amb població vulnerable) i fer servir mascareta sempre.

Als contactes estrets, tal com estableix la darrera actualització de l’Estratègia nacional, se’ls farà PCR o test d’antígens si pertanyen a col·lectius especialment sensibles (persones amb immunosupressió, més grans de 70 anys o dones embarassades), són professionals o familiars que cuiden aquesta població vulnerable, o si és personal sanitari o sociosanitari.

En tot cas, la persona considerada contacte estret ha d’estar atenta a la seva evolució i, si presenta símptomes, cal trucar al 900 300 555.