Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

– Durant el curs passat van participar 5.785 escolars de primària i secundària

– Com a novetat es podran realitzar videoconferències amb les Unitats de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) per a l’assessorament didàctic

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través del Servei de Gestió de Drogodependències i Altres Trastorns Addictius, oferirà per al pròxim curs escolar 2017-18 el programa ‘Salut en Curs’, un programa en línia-presencial d’educació per a la salut i prevenció de les drogodependències a través del cinema.

‘Salut en curs’ forma part del catàleg de programes i materials en la secció de prevenció del Servei de Gestió de Drogodependències i Altres Trastorns Addictius i ha estat dissenyat per l’Associació de Premsa Juvenil amb la col·laboració del Pla Nacional Sobre Drogues.
Aquest programa es va oferir per primera vegada el curs anterior 2016-17 a nivell pilot amb resultats molt positius, a l’implementar-se en 151 grups i 5.785 escolars de primària i secundària de la Comunitat Valenciana.

Aquesta iniciativa permet projectar dues pel·lícules en format DVD durant tot el curs escolar i comptar amb un ampli material didàctic (guies metodològiques i didàctiques de les pel·lícules, quaderns per a l’alumnat, fitxes sobre drogues, monografies …) que poden descarregar-se a través de la plataforma a Internet.

A més, aquest curs 2017-18, serà possible, com a novetat, la realització de videoconferències per a l’assessorament didàctic amb les Unitats de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) i la subscripció gratuïta a totes les unitats a l’edició digital de la revista ‘ Making Of, Quaderns de Cinema i Educació ‘.

D’aquesta manera, l’objectiu de ‘Salut en Curs’ és el de treballar en la prevenció de les drogodependències i sensibilitzar els alumnes sobre la importància d’adquirir i mantenir hàbits de vida saludables.
El cinema es converteix en un important recurs educatiu per prevenir el consum de drogues, ja que és un mitjà que provoca en l’alumnat una profunda reflexió sobre els temes que són tractats en el programa.

Alhora, permet treballar conjuntament al professorat i alumnat a l’aula, de manera que es fomenta el diàleg i anàlisi de les conseqüències de les conductes poc saludables.

Amb tot això, s’aconsegueix sensibilitzar els escolars perquè siguin capaços d’actuar de manera responsable portant una vida saludable al mateix temps que permet dotar-los d’estratègies per a la resolució de conflictes.

Treball conjunt de tècnics de les UPCCA i professorat

Després de la recepció del pack de ‘Salut en Curs’, els tècnics municipals de les diferents Unitats de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives són els encarregats de realitzar la difusió del programa entre els centres escolars, així com, de l’adaptació del mateix a nivell tècnic (continguts, públic al qual va dirigit, etc.), així com la planificació (horaris, llocs de projecció, etc.).
De la mateixa manera, en la majoria dels casos, els tècnics treballen conjuntament amb els docents dels centres educatius per desenvolupar les activitats pre i post visionat incloses en el programa.