La Fundació Huguet ha concedit el premi a la millor producció cultural de 2015 al portal d’informació mediambiental SamarucDigital
El guardó serà entregat dissabte 4 de juny en un acte públic al saló de plens de l’Ajuntament de Castelló

El patronat de la Fundació Huguet ha acordat entregar SamarucDigital el Premi Gaetà Huguet a la millor producció cultural de 2015, dins uns premis creats per a distingir les produccions d’alguna persona, mitjà o entitat que contribueixen a la promoció i difusió de la llengua i la cultura, dins els valors valencianistes que patrocina la Fundació. Els guardons, instaurats en 2011 en aquesta modalitat, ha premiat en edicions anteriors la pel.lícula “Pa Negre” (guanyadora de 9 premis Goya) dirigida per Agustí Villaronga a partir d’un llibre d’Emili Teixidor, el músic Pau Alabajos o el documental “Una Llengua que Camina”, impulsat per Escola Valenciana.

Fet diferencial

El portal d’informació sobre medi ambient SamarucDigital es va llançar a la xarxa en juliol de 2015. La seua presentació oficial es va produir en setembre, en un acte al Jardí Botànic de la Universitat de València. L’objectiu del portal és la difusió de tot tipus de continguts relacionats amb el medi ambient mitjançant la paraula escrita i el format audiovisual. Un portal transmèdia-multiplataforma, que funciona també com un programa de televisió obert a la difusió en qualsevol canal. Un mitjà que manté entre els seus objectius prioritaris mostrar la biodiversitat i els problemes mediambientals de tot el territori valencià, sense oblidar la connexió amb la resta del planeta en una època de globalització i canvi climàtic. Un treball periodístic de divulgació, que utilitza el valencià com a principal vehicle de difusió i fet diferencial.

Del Penyagolosa a París

Al llarg de quasi un any SamarucDigital ha ascendit al cim del Penyagolosa, s’ha despenjat fins les dunes fòssils de la Serra Gelada, i ha seguit el recorregut dels barrancs del riu Túria a Chulilla. Hem mostrat on està la major població mundial de samaruc, hem assistit al naixement de tortugues marines en una platja valenciana, hem parlat de residus, d’abocaments i dels problemes de l’alteració dels usos del sòl, hem viatjat a París amb motiu de la Cimera del Clima, hem seguit els avanços de l’agricultura ecològica i hem analitzat l’estat de l’Horta de València.

En el nostre portal hem tingut l’oportunitat d’entrevistar Millán Millán, expert en l’estudi del canvi climàtic des del CEAM, la científica Pilar Mateo, pionera en la investigació de malalties globals, Miquel Porta, un dels majors experts mundials en compostos tòxics persistents, o la cineasta Iciar Bollaín, autora de la pel.lícula “El Olivo”. SamarucDigital va ser el primer mitjà audiovisual en realitzar una entrevista en format extens a Elena Cebrián com a consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. També ha passat per davant de les nostres càmeres el botànic Jaume Pellicer, investigador de la genètica de les plantes i nebot de l’etnobotànic Joan Pellicer, a qui també hem recordat enguany. SamarucDigital és un projecte materialitzat per UKEMOTION amb la producció d’Álvaro Olvarría i Josep Almenar i la direcció de continguts del periodista Fèlix Tena.

Entre els col.laboradors destaca la presència habitual dels periodistes Abel Campos, Xelo Miralles, Fernando Bellón, Lluc Avellán, Eva Javier i Xelo Gimeno, en un equip també integrat pels experts en disseny i edició audiovisual Javier Sánchez i Ana Orozco. A més contem amb la participació especial del meteoròleg Jordi Payà, un dels pioners en la difusió de la informació de l’oratge en valencià, el botànic Emili Laguna, premi ‘Silver Leaf Award Planta d’Europa’ a la conservació de la flora europea, l’ornitòleg Pablo Vera, tècnic de SEO-Birdlife, i Andreu Escrivà, ambientòleg i investigador en Ecologia.

52 anys de valencianisme

La fundació Huguet va ser creada pel valencianista Gaetà Huguet Segarra fa 52 anys. L’entitat treballa actualment en col·laboració amb l’Ajuntament de Castelló. D’acord amb els seus estatuts, la fundació té per objectiu “protegir l’ideal valencianista, en el seu aspecte cultural, científic, literari i artístic; en aquest objectiu ocuparà un lloc preeminent l’ensenyament tècnic de la llengua i la literatura del país, la poesia, el teatre, la música i l’excursionisme. Correspon al Patronat de la Fundació determinar la manera d’acomplir aquestes finalitats.”

Des de 1968 la Fundació Huguet atorga també el premi al Valencià de l’Any que ha entregat entre altres a Enric Valor, Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, Matilde Salvador, Raimon, Al Tall, Carles Santos, Ferran Villalonga, Joan Francesc Mira, Isabel Clara Simó o Manuel Costa.

L’entrega del premi a la millor producció cultural a SamarucDigital tindrà lloc en un acte públic dissabte 4 de juny a les 13.30h, al saló de plens de l’Ajuntament de Castelló de la Plana. El lliurament es produirà la jornada abans de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, data instaurada per a recordar la primera gran conferència mundial sobre la salut del planeta celebrada el 1972 a Estocolm.