Rita la Cantaora

Rita Gimenez García és més coneguda com Rita la Cantaora. El seu nom és popular en nombroses frases fetes. “Això ho farà Rita la Cantaora” o “Digueu-li a Rita la Cantaora”. Fins i tot els Homes G va batejar una de les seves cançons amb el nom de la popular artista.

El que potser és menys conegut és que Rita la Cantaora va morir en Sorita el 29 de juny 1937. Rita Gimenez García va arribar a Sorita com a refugiada en la Guerra Civil, i com figura en el Registre Civil del poble va morir i va ser enterrada en aquest poble de Ports.
Els organitzadors de l’Aplec dels Ports li han dedicat un reportatge especial a l’Aplequer, la revista que cada any s’edita amb motiu de l’Aplec dels Ports. Al costat d’ella es recorda la figura de Camilo Ronzano, un famós dolçainer de la zona.
En Sorita, relaten els membres de l’Aplec, l’antic Hospital va ser un lloc on es van refugiar els perseguits pel bàndol nacional.
Les pàgines d’informació sobre el flamenc recorden Rita la Cantaora com una figura famosa dels cafès de l’època en què cantava. Nascuda a Jerez, allà es va iniciar cantant. Va actuar al costat de La Macarrona i Juan Breva als cafès de Madrid, en cafès com el Romero i el Cafè del Gato

Rita la Cantaora
Rita la Cantaora

. També la hi va veure actuar amb Fosforito, El vell, la Coquinera, Manuel Pavon i Manuel Escacena.
Expliquen les cròniques de l’època que la seva última actuació va tenir lloc el 1934 al Cafè de Magallanes. Els experts del flamenc apunten que va destacar per malaguenyes i soleares, interpretant amb gràcia estils de festa, especialment les bulerías. La seva popularitat va quedar immortalitzada en l’argot popular. Era “bailaora” en les seves actuacions. De fet també la hi va conèixer com “Rita la bailaora”. La frase “Això li ho dius a Rita la Cantaora” va començar a escoltar-se en el Cadis dels anys 20 com una cosa despectiu. Amb el pas dels anys l’expressió es va estendre per tot el territori.
Just Mir Pastor i Joaquin Beser Milián testificar certificant que la “cantaora” està enterrada en Sorita.