Restaurats el Forn de Dalt i la Torre de la Presó de Benassal

666
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

Ha invertit 200.000 euros a través del Servei de Restauració per recuperar aquests emblemes dels segles XIV i XVI

La Diputació de Castelló ha culminat els treballs de restauració de la Torre de la Presó (segle XIV) i del Forn de Dalt (segle XVI) perquè alberguen a partir d’aquest divendres la segona edició de la Llum de la Memòria. Perquè lluisquen en el seu màxim esplendor i els milers de visitants que s’espera puguen gaudir de les exposicions en el seu millor entorn, el servei de Restauració ha emprès els treballs amb una inversió de gairebé 200.000 euros.

En concret, el Forn de Dalt és un forn construït entre els segles XV i XVII. El vicepresident primer i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha destacat que “les seues àmplies naus, separades per pilastres i arcs de mig punt de silleria, els converteixen en alguns dels edificis més monumentals de la província de Castelló”.

Els principals treballs de restauració han consistit en la renovació completa de la coberta, amb la substitució de totes les bigues de fusta existents; també una solució de cobertura per a la zona del forn, on les llums de major dimensió requeriran d’una solució més tècnica; a més, s’ha procedit al sanejament i augment d’altura de les façanes de maçoneria al carrer de la Mola, per reconstruir el pas de ronda existent a la muralla medieval; també s’ha emprès l’eliminació en aquest carrer de l’accés existent, per l que els únics accessos quedaren pel carrer Pilar; alhora que s’ha procedit al canvi de fusteries i ampliació d’un buit en la façana secundària. Finalment, a l’interior es reformaran els paviments, i les diferents instal·lacions, com sanejament o il·luminació.

Cal tenir en compte que la Diputació de Castelló omplirà Benassal, a partir de divendres, amb una excel·lent mostra de l’inesgotable patrimoni històric, cultural i religiós que atresora la província a través de l’ambiciosa iniciativa cultural La Llum de la Memòria. Un total de 18 peces d’art sacre recuperades pel Servei de Restauració del Govern Provincial convertiran durant els propers mesos el Forn de Dalt i la Torre de l’Presó a la seua llar per a “fer de la nostra història i llegat una font inesgotable d’oportunitats turístiques i econòmiques per a la comarca “.

Inauguració el proper dia 4 a Benassal i l’11 a Castellfort

Es tracta d’una iniciativa que arribarà el dia 4 a Benassal i el proper 11 d’agost a Castellfort per aprofitar l’enorme riquesa patrimonial que atresora la nostra província.

Per a això, i després que en la primera edició la ‘Llum de la Memòria’ atragués fins Villahermosa a més de 5.000 visitants, la Corporació Provincial “gràcies a les mans màgiques dels tècnics del Servei de Restauració”, han recuperat 18 peces, tant d’art sacre com civil d’estil gòtic i renaixentista, “que ens permetran divulgar i posar en valor l’inesgotable patrimoni d’una terra que té en el seu llegat una font inesgotable d’oportunitats”.
Així, entre els elements patrimonials recuperats que componen l’exposició hi ha cinc peces d’arqueologia, tres escultures, quatre pintures així com sis peces d’orfebreria. Entre elles destaquen les peces extretes dels jaciments de ‘Los Cabañiles’, a Zucaina; el del ‘Tossal de la Vila’, de La Serra d’en Garcerán o la làpida romana cedida per l’Ajuntament de Montán així com creus o reliquiaris datats del segle XV, procedents de Cinctorres, Benicarló o Atzeneta.

Tot això per conformar un cicle expositiu “que uneix el millor del patrimoni històric que amaga cada racó d’aquesta terra única i permetre que els castellonencs admirin amb orgull el seu llegat al mateix temps que aquest els brinda un espai d’oportunitats per des del passat construir un present i futur ple d’oportunitats “.

I és que tal com ha incidit Sales, “la Llum de la Memòria va néixer per recuperar el nostre llegat, però també per fer d’ell un recurs més dins de l’estratègia marcada pel Govern Provincial a l’hora de posar en marxa totes les iniciatives i polítiques al seu abast per dinamitzar el món rural castellonencs i frenar la despoblació que pateix l’interior de la província “.

Cal recordar que es pot consultar tota la informació al portal web habilitat per la Diputació llumdelamemoria.dipcas.es.

El servei provincial de Restauració, un referent nacional

Cal tenir en compte també que una de les prioritats de la Diputació de Castelló en matèria cultural és la conservació i restauració de l’ampli patrimoni artístic castellonenc. L’activitat restauradora de la nostra institució es remunta a 1961. Vint anys després es va instituir de manera formal el Servei de Conservació i Restauració de Béns Culturals, que en la seva ja llarga trajectòria s’ha constituït en referent nacional per la professionalitat i el rigor amb què es té cura, estudia, investiga i restaura el patrimoni castellonenc

Amb la vocació de voler divulgar la seva activitat restauradora i fer possible el coneixement directe de les obres sobre les quals s’ha actuat en el passat, i alhora dur a terme un programa coherent i intensiu d’intervencions en algunes de les obres de major qualitat que reclamaven atenció, la Diputació de Castelló ha programat precisament la Llum de la Memòria.