La Diputació de Castelló, a través del Servei provincial de Restauració, ha recuperat l’esplendor de l’ermita de la Mare de Déu de la Font de Castellfort mitjançant la restauració de l’escena ‘La Nativitat de Maria’, situada a la sala de pintures d’este santuari que en les pròximes setmanes acollirà la segona edició de l’ambiciosa iniciativa cultural, ‘la Llum de la Memòria’.
Esta ermita, declarada Bé d’Interès Cultural, l’11 agost donarà cabuda a un cicle expositiu inèdit integrat per una trentena de peces d’art sacre d’estil barroc, rococo i academicista de gran valor patrimonial, religiós i cultural.
Per això, en les últimes setmanes els tècnics del Servei de Restauració han treballat sobre la pintura de grans dimensions en diverses fases “per frenar el seu deteriorament i retornar-li l’incalculable valor històric i cultural que posseeix”. En primera instància, han realitzat una neteja mecànica per eliminar de la superfície del mural la pols, les restes de microorganismes així com les restes d’estuc puverulent, deteriorat per la humitat. Després d’això, s’ha emprès una posterior neteja física per acabar amb les taques de fongs aparegudes sobre la zona de major incidència de l’aigua.
Finalment, el procés de restauració ha comptat amb una reintegració volumètrica i cromàtica mitjançant un estucat de la llacuna central i d’aquelles xicotetes llacunes localitzades en l’escena mural a més per a la posterior reintegració del cromatisme de l’obra emprant colors a l’aigua i la tècnica del regatino.
Tot perquè este ermitori catalogat com a Bé d’Interès Cultural es converteixa en el millor espai possible per a albergar una exposició que “dinamitzarà cultural i turísticament Castellfort i la comarca dels Ports aprofitant el llegat, patrimoni i història d’una terra amb un passat que ens brinda infinitud d’arguments per créixer, generar riquesa i sentir-nos orgullosos de Castelló”.
És per això que el Govern Provincial ha posat en marxa esta segona edició de ‘La Llum de la Memòria que després d’atraure més de 5.000 visitants a Vilafermosa “va a traslladar-se tant a Castellfort com a Benassal per generar noves oportunitats per al interior castellonenc al mateix temps que ens permet recuperar, divulgar i posar en valor la millor col·lecció d’art sacre de la nostra província “.
Inauguració exposició Benassal
Cal recordar que l’exposició de Benassal serà la primera a obrir les seues portes el divendres de la setmana que ve en dos espais tan emblemàtics per a la localitat de l’Alt Maestrat com són el Forn de Dalt i la Torre de l’pressó.
Així, al llarg del mes veuran la llum dues exposicions inèdites formades per fins a 51 peces d’arqueologia, escultura, pintura, orfebreria, paper i gravats provinents de 27 institucions diferents de la província i diòcesi de Sogorb-Castelló i Tortosa. A més, el recorregut històric comprèn des làpides romanes, del jaciment els Cabañiles de Zucaina, a encreuaments gòtiques del segle XV o dibuixos del segle XVIII propietat de la Reial Fàbrica de l’Alcora.
Des d’avui es pot consultar tot el relatiu als dos cicles expositius de la ‘Llum de la Memòria’ impulsats pel Govern Provincial al portal web llumdelamemoria.dipcas.es.