Reprenen les obres de les torres de La Pardala i Sant Francesc al Castell de Morella

635
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

Aquesta rehabilitarà un tram de la muralla i dues torres amb una inversió total d’1.584.518 euros

Es van paralitzar a causa de la COVID-19 i la necessitat de tindre allotjament per a les empreses externes

Aquest matí s’han reactivat les obres d’emergència del Castell de Morella per a rehabilitar les torres de Sant Francesc, La Pardala i la muralla amb espitlleres. Aquesta és una obra del Ministeri de Cultura i Esport promoguda per l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE) amb una inversió d’1.584.518 euros i revertir el deteriorament del recinte.

L’actuació es va iniciar el passat mes de desembre i s’ha paralitzat durant els últims mesos a causa de la situació provocada per la COVID-19. Així, “la reactivació de l’obra suposa també un augment en la tornada a l’ocupació a l’activitat en la ciutat” ha explicat l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés. A més, ha recordat que “és una obra molt important de recuperació del nostre patrimoni, en este cas del Castell que és el nostre monument més important amb més de 90.000 visites cada any”. L’edil ha destacat “la coordinació amb l’empresa i el ministeri i reprendre l’actuació en entrar en la fase 1. També facilita l’activitat de l’empresa comptar amb serveis necessaris per al bon desenvolupament de l’actuació”. Finalment, ha comentat que “som conscients que el ritme de l’obra serà menor, però és important que fem passos endavant per la rellevància patrimonial que té”.

Cal recordar que aquestes obres consisteixen en la rehabilitació estructural de les torres de Sant Francesc i La Pardala, així com el tram de muralla conjunt. D’aquesta manera, les bastides per als treballs de restauració està instal·lada. També es va habilitar l’accés del material a través del túnel que connecta l’Albereda amb l’interior del Castell, així com un accés alternatiu per als i les visitants del Castell.

Després de realitzar una inspecció general, els tècnics de l’IPCE van recomanar la intervenció immediata a la Torre de Sant Francesc i els seus edificis annexos, la muralla amb espitlleres propera, la Torre de La Pardala i part del llenç de muralla. L’actuació d’emergència garantirà la seguretat estructural de les fàbriques danyades, restituint el seu estat previ. A més, es durà a terme un seguiment arqueològic de tota la intervenció.