La instal · lació d’una línia de Molt Alta Tensió causarà impacte paisatgístic en els pobles dels Ports. Per contra “hi haurà propietaris que tenien terrenys que ni conreaven ni aprofitaven que rebran uns diners considerable”. Ho apuntava un regidor d’un municipi de la zona a l’explicar com s’ha rebut en el territori la construcció d’aquesta nova línia que també suposarà el desviament de la ja existent.
El cas és que els propietaris estan negociant directament amb Red Eléctrica Española i els municipis han tancat un acord pel qual rebran 6.000 euros per quilòmetre de línia al seu terme municipal. L’inici dels treballs és imminent, de manera que els municipis podrien rebre aviat aquesta quantitat. Sorita, Palanques, Villores, Forcall i Morella seran els municipis que percebran aquesta compensació.
A més cada municipi rebrà 12.000 euros, aproximadament, en concepte de compensació directa. Durant el procés de negociació amb Red Eléctrica va haver diferents posicions. Cada municipi pretenia destinar els diners a una determinada activitat: contractacions, projectes mediambientals o culturals … Finalment es va optar perquè cada localitat presenti un projecte concret a Xarxa Elèctrica, valorat en aquests 12.000 euros, perquè l’empresa ho financi.
En el cas dels municipis en què les línies travessen terrenys de propietat municipal la quantitat a percebre serà més gran. Serà semblant, encara que en menor mesura, al que ja va succeir quan van arribar els parcs eòlics als Ports. A cada localitat les compensacions, a més dels impostos, van ser diferents. A Portell es va asfaltar el camí rural fins a Vilafranca, en aquesta població es va asfaltar la circumval, l’empresa eòlica patrocina l’equip de futbol comarcal … I així diferents formes de “compensar” en euros la utilització i ocupació del paisatge.
L’obra de la línia de Molt Alta Tensió està declarada d’interès públic, de manera que l’empresa Red Eléctrica no estaria obligada a pagar cap tipus de compensació als ajuntaments que suportin el pas de les torres. En aquest cas des d’alguns municipis s’ha valorat la voluntat negociadora de l’empresa i de la seva delegada a la Comunitat Valenciana, Maria Teresa Vela. De fet, com ja va comptar aquest diari, Forcall ha aconseguit que es retirin de les seves teulades dels cables d’alta tensió i es desviï el traçat de la línia perquè causi un menor impacte visual sobre el seu casc urbà.
-Exemple A seguir a la resta de comarques de Castelló
Els diners i les compensacions que arribaran als pobles podria servir d’exemple per a la resta de pobles castellonencs que també veuran les torres de Molt Alta Tensió en els seus termes municipals. I que és que a partir de l’estació transformadora de Fraiximeno la línia continuarà cap a Cinctorres, Castellfort, Vilafranca, Ares, Benassal … i així fins arribar a La Plana. El traçat en qüestió es prolongarà fins a França i forma part del pla inversor de Xarxa Elèctrica per millorar la interconnexió entre autonomies i d’Espanya amb el país gal.