Recuperar la memòria de les escoles rurals 

240
PUBLICITAT

El primer cap de setmana de juny, els dies 3 i 4, es celebraran unes jornades sobre escoles rurals a Benassal. Es tracta de recuperar la memòria de totes aquelles escoletes construïdes en el termes dels pobles als anys 30. Les jornades estan organitzades pel museu pedagògic de Castelló (UJI) i les entitats benassalenques: Amics i Amigues del Canto i de les LLometes, el museu de Vida rural i l’institut Pere Enric Barreda Edo. 

Dissabte al matí es parlarà sobre les experiències realitzades al voltant de les escoles rurals.  Intervindran el museu pedagògic de Castelló (UJI) que presentarà el seu treball, l’associació cultural de Llucena, el representant municipal d’Atzeneta del Maestrat, la tècnica de la comarca del Maestrazgo i els Amics de l’escola del Canto i de les Llometes (Benassal). Es posarà en comú els treballs que s’han fet i es presentaran els projectes de futur al voltant d’aquest patrimoni. Aquestes escoles van fer possible l’alfabetització dels xiquets i les xiquetes que vivien en els masos i ho tenien molt difícil per anar a l’escola del poble. Els aularis van tindre una vida curta, construïts a partir de 1932, gràcies al impuls de la reforma educativa de la II República, fins al 1969 amb la promulgació de la Llei General d’Educació que va suposar el seu tancament definitiu. El matí finalitzarà amb la visita al museu de la Vida Rural de Benassal a càrrec de l’associació Cultural Benassal segle XXI.

Dissabte per la vesprada els actes es celebraran en l’Escola de les LLometes on s’inaugurarà una exposició homenatge a l’escola. L’acte anirà acompanya de la lectura de textos i un col·loqui amb antics alumnes . El bureo posarà el punt i final a la jornada.

Diumenge al matí està dedicat a l’Escola del Cantó. A les vuit hores eixirà l’excursió cap al Canto, a la zona del riu de Montlleó on s’inauguraran els panells de l’Aula Museu.  L’acte continuarà amb lectura de textos literaris sobre l’escola i després es retornarà al poble.

Aquestes són jornades continuen fil conductor de les realitzades el juny passat a Llucena, Cartografies Nòmades i a la tardor en Atzeneta del Maestrat.