Recta final de la rehabilitació de les torres de La Pardala i Sant Francesc

607
PUBLICITAT

Es tracta d’una actuació d’emergència del Ministeri de cultura al Castell de Morella d’1.584.518 euros
Està previst que al mes d’abril finalitzen les obres amb dues noves places a l’entrada del castell i a la torre de La Pardala

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i el regidor de Manteniment i Serveis Urbans, Joan Carles Marcobal, han visitat avui el desenvolupament de les obres de rehabilitació de les torres de Sant Francesc, La Pardala i la muralla amb espitlleres. D’aquesta manera, està previst que l’actuació finalitze al mes d’abril, quan aquestes dues torres seran visitables. A més, aquestes obres també han previst dues noves places en aquest espai dins del Castell de Morella. Així, la zona on s’ubica l’estàtua de Cabrera, comptarà amb una d’aquestes i l’altra estarà al costat de la torre de la Pardala. Cal explicar que els contraforts en la part exterior de la muralla ja estan finalitzats i ara es treballa en l’acabat i recuperació de la senda que recorre aquesta zona.
Cal recordar que aquesta és una obra del Ministeri de Cultura i Esport promoguda per l’Institut de Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE) i compta amb un pressupost d’1.584.518 euros. També cal explicar que aquestes torres estaven molt deteriorades pel pas del temps i no tenien accés per al seu manteniment. Així, aquesta actuació d’emergència ha necessitat grans bastides per accedir als diferents punts que cal restaurar i fixar l’estructura.


Rhamsés Ripollés ha destacat que «estem en la recta final d’aquesta obra de rehabilitació d’una part del patrimoni que necessitava una actuació urgent a causa del seu deteriorament». L’edil ha explicat que «està previst que al mes d’abril es puga obrir aquesta part de la visita al Castell de Morella, la qual permetrà vore l’interior de les torres de Sant Francesc i La Pardala, les quals fins ara no es podien visitar». També ha explicat que «s’estan fent dues noves places dins d’aquest projecte, una en la part baixa de les torres i l’altra al costat de la torre de La Pardala». Finalment, ha afegit que «en aquesta última fase encara treballen unes 20 persones en les obres i l’empresa executora compta amb diverses empreses de Morella i la comarca per a realitzar diferents actuacions».


Les obres de recuperació de les torres de Sant Francesc i de La Pardala van començar al mes de desembre de l’any 2019. Durant els mesos de l’Estat d’Alarma es van aturar els treballs i es van reprendre a partir del mes de maig. Les obres han consistit en la rehabilitació estructural de les torres de Sant Francesc i La Pardala, així com el tram de muralla amb espitlleres. També es va habilitar l’accés del material a través del túnel que connecta l’Albereda amb l’interior del Castell, així com un accés alternatiu per als i les visitants del Castell.
Després de realitzar una inspecció general, els tècnics de l’IPCE van recomanar la intervenció immediata a la Torre de Sant Francesc i els seus edificis annexos, la muralla amb espitlleres propera, la Torre de La Pardala i part del llenç de muralla. L’actuació d’emergència garantirà la seguretat estructural de les fàbriques danyades, restituint el seu estat previ. A més, es durà a terme un seguiment arqueològic de tota la intervenció.