- Aquest itinerari de 166 quilòmetres connecta els municipis de la comarca
- El recorregut es pot realitzar fent senderisme, ciclisme o en passeig a cavall
El Camí de la Conquesta o sendera GR-331 és una ruta circular de 166 quilòmetres que connecta els municipis de la Mancomunitat Comarcal Els Ports i que dividirem en dues rutes. La primera anirà de Morella a Vilafranca i la segona, de Vilafranca a Morella, passant per diferents poblacions que ens oferiran naturalesa, cultura, arquitectura, arqueologia, paisatges i xicotetes mostres del passat i present. Aquesta és només una manera de fer aquest viatge, ja que també el podem fer a través de 15 etapes que uneixen a les diferents poblacions.
Comencem el nostre viatge a Morella, capital de la comarca d’Els Ports. Té un paisatge ressaltat per les muralles centenàries que coronen el castell a més de mil metres d’altura. Així mateix, cal destacar la resta de monuments, com les Torres de Sant Miquel o la Basílica Arxiprestal, i la seua gastronomia caracteritzada pels flaons, les tòfones, els bolets i excel·lents carns.
Des del Peiró de Sant Antoni podem tindre una vista panoràmica del Penyagolosa, el Turmell, els pics de Fusters i Muixacre, la serra de Palomita, part del Castell, la Mola de Garumba i la vall del riu de les Corces.
A més, podem descobrir les ruïnes de l’aqüeducte, que portava aigua de la Font de Vinatxos, que també podem visitar. Aquesta obra d’enginyeria hidràulica del segle XIV va contribuir a consolidar la població i ara està declarat Bé d’Interès Cultural. Cada sis anys la ciutat viu una de les festes més singulars de les comarques de Castelló. És el Sexenni, on els carrers són decorats pels veïns i veïnes amb l’art confeccionat amb el paper treballat com només a Morella saben fer.
La següent població en la ruta és Xiva. Està situada en la ribera del riu que porta el mateix nom, a una altura de 850 metres. Aquest territori muntanyós permet que es creen miradors naturals des d’on tindre vistes espectaculars com a la serra de Sant Isidre. A Xiva trobem l’antic pont, la font i el llavador amb forma trapezoidal, l’Església Sant Salvador i l’antic forn, i podem fer el Camí del Roser de Xiva per arribar a l’Ermita de la Mare de Déu del Roser.
Ortells és la nostra següent parada del camí. Està situada a la dreta del riu Bergantes i el seu símbol és l’Església Parroquial de Sant Blai i Santa Magdalena. Al seu nucli urbà trobem la Casa Fortificada dels Brusca i Creixells, la Casa Consistorial o antiga llotja i l’Ermita dels Dolors.
Seguim el trajecte amb el municipi de Villores, on es poden visitar monuments com l’Ermita de Nostra Senyora del Bon Succés, el Castell, del qual es conserven ruïnes, o el Palau dels Marquesos de Villores, que s’ha convertit en l’actual ajuntament. Per arribar s’ha de travessar el riu Bergantes per un pont de 119 metres, construït en 1925. Al costat del riu està el Molí la Cova, un molí fariner que es movia per la força de l’aigua del riu.
Arribem a Forcall, ubicat a una vall sota la mirada de quatre moles de gran riquesa paisatgística i faunística: mola Garumba, mola de la Vila, mola Encamaràs i mola de Roc. Les fonts són característiques d’aquest paisatge, com la font de Santa Anna o de la Salut, Les Fontetes o la Felipeta. A tres quilòmetres del poble trobem el Molí de la Torreta, que encara conserva la maquinària farinera i restes de canalitzacions de pedra en sec. També podem visitar la Ciutat Romana de Lesera i la Necròpoli de Sant Joaquim Menadella.
Parem ara a la Todolella. El seu Castell del segle XVI està construït sobre un altre castell anterior del segle XIII. Podem visitar el Pont del Molí, el primer construït en la localitat per a travessar el riu, l’ermita de Sant Onofre i el Pont Gòtic, que es va alçar en segon lloc i que destaca pels seus 13 metres d’ample i dos ulls de diferent tamany. Als afores del nucli urbà trobem el Llavador i la Font del Xorret, el Mas de Mola i els peirons de Sant Pere i Santa Bàrbara.
El nostre següent alt en el camí és Olocau del Rei. En el recorregut per aquest poble trobem nombrosos monuments i palaus com l’església Parroquial de Santa Maria del Pópulo, dels segles XIII i XIV, amb portada romànica i decoracions barroques en el seu interior. L’Església representa l’arquitectura religiosa d’Olocau junt amb les seues quatre ermites. A més, compta amb un Forn del segle XIII, un dels tres més antics de la Comunitat.
Les runes del castell d’Olcaf es troben sobre la població i conserven part de les seues torres i murs. És un castell tipus montano i mig port, de planta irregular i posseeix dos recintes: el que forma la torre prismàtica i l’aljub i el de la torre Principal.
Pas a pas arribem a la Mata, travessada pels rius Cantavieja i La Cuba. És imprescindible visitar els seus monuments medievals, com són les cases senyorials dels Pedro i la Figuera, la Casa Cremada, l’Ajuntament, la Nevera o l’Església de Nostra Senyora de les Neus. Avui dia, continua conservant la fabricació artesanal d’espardenyes. També destaquen les Calderetes, formacions naturals de tolls d’aigua situades sobre el llit del riu.
Després d’un descans seguim fent camí a Cinctorres. Aquesta població ofereix unes vistes panoràmiques espectaculars, com les de la Roca Marró i Roca Roja, separades per la Rambla Celumbres. També és necessari passar per les seues construccions defensives de l’època àrab, com la Torre dels Moros, i per l’Ermita de la mare de Déu de Gràcia. En el Museu Dinomania podem veure restes paleontològiques trobades al Jaciment Ana.
Ens acostem al final de la primera etapa del nostre Camí passant per Portell, on podem contemplar alguns trams de muralla, encara que la fortificació més important és el Castell, també conegut com El Corro. L’encant més gran de Portell són els seus carrers estrets i llargs els quals conserven els seus orígens medievals.
Finalitzem la nostra ruta a Vilafranca, municipi amb una gran història, amb un component gastronòmic molt atractiu i arrelades tradicions que coneixerem en la segona part d’aquest viatge pel Camí de la Conquesta.