Reconversió empresarial al servei de la solidaritat en temps del Coronavirus: el cas Marie Claire

890
PUBLICITAT

La crisi del Covid-19 que afecta l’estat espanyol s’estén a tots els sectors de la societat, sobretot al social i l’econòmic. Un dels principals problemes a que s’enfronta diàriament el país és la manca de material de protecció tant per a sanitaris com per a la població en general. I és que el nou coronavirus és un virus d’alta transmissibilitat.

La producció nacional d’aquest material de protecció està sent una important via de subministrament, ja que el mercat internacional està col·lapsat i les vendes ja són al millor postor. Ara bé, la fabricació d’EPI’s no ha estat mai el principal motor de l’economia espanyola. Es tracta d’una economia de guerra i de la reconversió empresarial al servei de la solidaritat i de les necessitats de l’estat. Antany les fàbriques nacionals produïen armament per a les guerres i en ple segle XXI han de produir bates, mascaretes i ulleres de protecció per combatre un organisme microscòpic que dia a dia incrementa el nombre de morts.

Fins a 25.000 mascaretes diàries d’ús quirúrgic

Un exemple de reconversió de la producció és Marie Claire, marca líder del mercat nacional en la fabricació de pantis i calcetins i que dóna feina a més de mig miler de treballadors als seus centres de Vilafranca i Borriol. L’empresa ha canviat les punteres per les mascaretes i les bates de protecció, posant al servei de la Generalitat Valenciana tots els seus esforços per disminuir els contagis de Coronavirus entre la població.

Encara que la idea inicial era fer mascaretes no homologades per poder difondre entre la població general, la firma, juntament amb altres quatre empreses valencianes (Cotoblau, Funcotex, Rapice i Euromoda) ha estat escollida per produir-ne d’ús sanitari. Així, gràcies a un acord amb la Generalitat Valenciana i l’Associació d’empresaris del tèxtil de la Comunitat Valenciana, Marie Claire fabricarà fins a 25000 mascaretes diàries d’ús quirúrgic a partir dels propers dies.

Adaptació en temps rècord

Al disposar d’una línia de producció de material sanitari ja es comptava amb la certificació que demana l’agència espanyola del medicament. Ara només ha calgut modificar aquest certificat i això ha propiciat que tot el procés haja anat molt més ràpid.

Segons ha informat el director general Alberto Planell a aquest mitjà, la pressió a què estan sotmesos és màxima ja que les circumstàncies obliguen a que el material estiga disponible el més aviat possible. Per això, els tècnics han treballat tot el cap de setmana perquè el dilluns les  màquines pogueren posar-se a treballar. També s’ha hagut de redistribuir la factoria i habilitar un espai de producció que complira totes les exigències sanitàries, tant pel que fa a la producció com per garantir la seguretat dels treballadors i treballadores. I un element indispensable en la cadena de producció és la formació dels treballadors per a cosir productes que difereixen molt de les mitges i els calcetins. Tanmateix s’ha recorregut al personal més experimentat en costura.  

Panell ha afirmat que el proper divendres ja estaran en disposició de fer un primer enviament de mascaretes. Les bates tardaran una mica més ja que encara estan pendents d’homologació.

Recuperació de l’ocupació

Aquesta “economia de guerra” ha evitat que l’empresa fera un ERTE de tot el planter de treballadors. I és que al final d’aquesta setmana 130 operaris estaran treballant a Vilafranca i 25 més al centre logístic que l’empresa té a Borriol.

Encara que aquesta nova línia de producció pot suposar un respir per a la factoria en un temps on els ERTES són el pa de cada dia, el futur post-covid19 és molt incert. El clients de Marie Claire es mostren dubtosos amb la crisi i l’amenaça d’anul·lació de comandes aguaita. El manteniment de la producció de bates i mascaretes pot obrir noves portes a l’empresa si es manté la conscienciació de consum de producte nacional. Recordem que països com Xina i Índia fabriquen aquest material a preus irrisoris i no se sap com es comportarà el mercat quan la demanda torne a nivells d’abans de la crisi.  Tanmateix des de la direcció de l’empresa afirmen que aquesta situació els brinda una oportunitat que ajudaria a mantenir i ampliar llocs de treball a la comarca.