Ramón Pelinski: l’estudiós de la Dansa Guerrera de Todolella

1139
Ramon Pelinski i Vicent Sorribes, a 2011
PUBLICITAT

Dimarts es coneixia la mort del etnomusicòleg Ramon Pelinski. Es tracta del major estudiós de la Dansa Guerrera de Todolella. No en va, el 2011, va ser l’autor d’un llibre que va investigar tots els aspectes sobre la dansa guerrera. Al costat del llibre va coordinar l’edició d’un vídeo perquè, qui ho vegi, pugui aprendre els passos de la dansa centenària de la localitat dels Ports.

Ramon Pelinski, originari d’Argentina, va realitzar una profunda investigació documental i amb testimonis orals sobre la dansa guerrera. De fet la va comparar amb les danses d’espases i pals de la resta d’Europa.

Sobre la dansa guerrera va escriure “la Dansa todolellana és metàfora del somni de ser únics projectat a la simultaneïtat de les generacions que conviuen gràcies a la memòria oral. A través dels seus antics dansaires, els todolellanos poden estar units, en el record, amb les generacions que els han precedit. Si han persistit en preservar la seva Dansa de l’oblit és perquè han volgut rescatar-se a si mateixos de l’oblit. Així van esculpir un emblema de la seva identitat en les figures d’una Dansa els rastres es perden en les boires del mite i la llum s’emmirallen l’esperança d’una impossible permanència, en la qual només una cosa no hi haurà: l’oblit”.

A més Pelinski va ser un dels artífexs de la restauració de l’ermita de Sant Cristòfol de Saranyana. L’Ajuntament de Todolella manifestar ahir el seu condol. Pelinski ha viscut a França, Polònia, Canadà i Espanya.  Va néixer a la província de Riu Negre (Patagonia) la seva tasca s’ha centrat en la investigació musical. A Buenos Aires va arribar a estrenar un tangopera.

Els dansants de la Dansa Guerrera de Todolella li reconeixien ahir la seva ingent treball per preservar i mantenir aquest folklore tan arrelat als Ports. L’Ajuntament de Todolella prepara un homenatge.

Este estiu Ramon tenia previst anar a Todolella, segon contava Vicent Sorribes, dansant i un dels membres destacats de la dansa.