Quins continguts tindrà el curs de pastors organitzat per la Generalitat?

941
Programa de les Jornades de ramaderia VIlaReal
PUBLICITAT

Del 21 al 25 de maig al saló d’actes de l’Estació Experimental Agrària de Vila-real tindrà lloc un curs de ramaderia extensiva i escola de pastors en el qual es tractaran des de les noves tecnologies de pasturatge fins a les marques de qualitat de la carn, pasant per la legislació vigent. La formació, que és gratuíta, es desenvoluparà a les vesprades de 16 a 20 hores.

Maite Mares Andrés coordinarà la primera sessió, centrada en el ramader-pastor. S’abordarà com el GPS i la cartografia digital, els xips de seguiment i la previsió meterológica poden ajudar al ramader-pastor. Rubén Blanco, director comercial de Digitanimal, parlarà sobre el tema. D’altra banda, Mª José Velilla Sanjuan, ramadera de la Cooperativa Carnearagón, i Francisco Marcén, director de Carnearagón, tractaran l’associacionisme ramader. La jornada la tancarà la xarrada de l’enginyer agrònom Angel Rey i de l’economista Ignacio Espíritu sobre projectes de llicència d’activitat.

El dimarts 22, amb la coordinació de Francisco Illa Gómez, el punt d’interès seran els animals. La directora de la unitat d’anàlisi de Sanitat Animal, Concha Caballero, se centrarà en la sanitat en la ramaderia extensiva. I Margalida Joy, del Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó (CITA), abordarà l’alimentació i pasturatge en ramaderia extensiva i ecològica. L’última intervenció del dimarts serà la d’Albina Sanz, també del CITA. El tema serà la reproducció en ramaderia extensiva.

La pastura marcarà la sessió del dimecres 23, que estarà coordinada per Fidel Expósito. Antoni García, director territorial de Castelló de la Consellería d’Agricultura dissertarà sobre el catàleg, concessió i ús d’infraestructures de domini públic lligades a la ramaderia extensiva en la província. I l’enginyera forestal Carmen Gómez parlarà de les muntanyes públiques i/o comunals de Castelló. Finalment, Pedro Antonio Andrés, de la Conselleria d’Agricultura, Ana Gomar, de la Unió de Llauradors, Ivan Mular, de Fepac, i Francisco González, en representació de Gecen, tractaran la sostenibilitat i càrrega ramadera dels pasturatges a Castelló.

El dijous s’abordarà la temàtica de la comercialització amb la coordinació de Juan José Lliso. Mari Carmen Chinillach, de la Conselleria de Sanitat, explicarà el decret que regula la venda de proximitat de productes primaris i agroalimentaris. I Juan José Nicasio, de la Conselleria d’Agricultura, tractarà les marques de qualitat de la carn. La jornada la tancarà la transformació artesanal de productes ramaders a càrrec d’un empresari del sector.

La setmana d’activitats ramaderes conclourà el divendres 25, dia centrat en els projectes i iniciatives innovadores a Castelló. Fidel Expósito serà el coordinador. Aurora Querol, directora del Parc Natural Prat de Cabanes – Torreblanca explicarà el pasturatge en parcs naturals. Per la seua banda, Gloria Romero, directora del Parc Natural del Desert de les Palmes, parlarà de pasturatge en àrees de tallafocs. Yolanda Bordón, de l’IES Alto Palancia, se centrarà en la FP de Ramaderia i Fernando Robres, ramader ecològic, explicarà els conceptes de l’agroecoturisme i la transformació artesanal. A més, la biòloga Marta Mallach tractarà la ramaderia comunitària (La Dula). El divendres comptarà també amb la presència de Josep Ramón Nebot, sotsdirector general de Medi Natural que argumentarà les interaccions entre la ramaderia extensiva i la fauna silvestre, amb especial atenció a la reintroducció del trencalòs a la comarca dels Ports. Finalment, abans de la clausura, José Moratal, de la Conselleria d’Agricultura, desgranarà el Pla estratègic de desenvolupament rural, amb especial interès en la ramaderia extensiva.