Quesos de Catí, qualitat i territori

726
PUBLICITAT

L’empresa catinenca de formatges ja és el segell de Catí, portant com a bandera la qualitat i el territori, ha aconseguit ser guardonada i reconeguda nacional i internacionalment pels més experts en la indústria del formatge.

Fa temps enrere, tots aquells ramaders que disposaven de la seua ramaderia pròpia, extreien tota la llet de les cabres i ovelles per a realitzar els seus propis productes lactis com el formatge. Als anys 70, el Ministeri d’Agricultura va prohibir, pel bé de la salut pública, aquesta pràctica en les cases, per a poder fer productes lactis, havies de disposar de les instal·lacions necessàries. És en aquest moment on apareix Quesos de Catí, ja que tots aquells ramaders que abans produïen els productes artesanals, s’ajunten per a seguir amb la tradició.

Amb molts anys d’experiència, Quesos de Catí porta tota una vida dedicant-se a l’elaboració de formatge amb tècniques artesanals – fet que els fa realment destacables -, però amb tota la tecnologia actual. Tenen dos punts de producció, a Catí, Alt Maestrat, i a Morella, Els Ports. Segueixen tres línies de producció, la del formatge de cabra, el formatge d’ovella i el formatge ecològic de cabra, que ha rebut ja nombrosos reconeixements.

El destinatari principal al qual es dirigeix l’empresa és la província de Castelló, seguida de la Comunitat Valenciana i Catalunya. Després, també és coneguda l’empresa en l’àmbit nacional i comença a ser-ho a escala internacional. No obstant, la província sempre serà el principal objectiu. “Ens hem de centrar en la nostra zona. No tindria molt de sentit ser potent als Estats Units i que no et valoraren a casa”, afirma Miquel Vives, gerent de l’empresa.

Quesos de Catí ha sigut guardonat, distingit i reconegut gràcies a la seua producció artesanal que es suma a la gran qualitat dels seus productes. En 2005 va ser guardonat pel Ministeri d’Agricultura com a millor formatge ecològic. Després d’aquest, l’hi han anat succeint una gran quantitat de premis nacionals i internacionals com els següents: International Organic Cheese Award Biocaseus, Premio Nacional Mejores Quesos Españoles, Gold Cincho, Premio Roma Mejores Quesos de Europa, Lactium Formatges Blaus, World Championship Cheese Contest (en aquest ha obtingut bronce, plata i or) i Premi en Productos Artesanos de la Comunidad Valenciana.

Els valors principals d’aquesta empresa són la qualitat i el territori. La primera, la qualitat, perquè sempre posen per davant aquesta enfront a la producció. No valoren la quantitat, sinó la qualitat. I finalment, el territori, perquè Quesos de Catí ja és marca del poble i està portant el municipi a ser reconegut nacional i internacionalment. A més, és un poble envellit que s’està recuperant gràcies als llocs de treball que ofereix aquest segell, al voltant d’uns 50 llocs de treball provenen, directa o indirectament, d’aquesta empresa.