Què haguera pintat Sorolla si haguera viscut a Vilafranca?

280
PUBLICITAT

De quin color hauria sigut la campana de l’església? Com hauria dibuixat el moviment de les fulles dels arbres de les Fonts del Llosar? Quina vista del poble hauria escollit per a dibuixar-lo? Haguera plasmat al seu llenç la barraca de Sant Antoni? O igual hauria preferit retratar a les dones als llavadors? Són moltes les preguntes que venen al cap quan ens plantegem què haguera pintat Joaquín Sorolla si haguera viscut a Vilafranca, i són immenses les respostes que hi trobem.

Joaquín Sorolla és descendent de Cantavella, fet que obri la porta a una proximitat amb ell i la seua obra. Coneixem a Sorolla com el pintor més important del moviment impressionista espanyol, moviment caracteritzat pel joc amb la llum i el color o per la presència de la natura i els paisatges, entre altres aspectes. Sorolla retratava escenes costumistes a l’aire lliure, la gran majoria de vegades amb una component marina. Si li donem la volta a aquest últim aspecte, què passaria si haguera canviat la presència del mar per la presència de la muntanya, si en lloc d’haver basat les seues pintures en el Mediterrani les haguera basat en la comarca dels Ports. Com podrien arribar a ser aquestes pintures?

El passat divendres 8 de desembre, l’artista vilafranquí Javier Soligó va dur a terme un taller on reflexionava sobre aquests aspectes. Amb motiu de la celebració del Centenari Sorolla, l’artista va portar a terme aquest taller creatiu basat en l’estampació de postals per reivindicar la figura del pintor valencià. Durant el taller es va aprofitar per a fer un col·loqui en el qual es va parlar entre Javier Soligó i els i les assistents sobre el conegut pintor, les seues pintures i la seua metodologia a l’hora de pintar. A més, es va anar descobrint similituds i aspecte en comú de Vilafranca amb les pintures de Joaquín Sorolla. Amb un recull de fotografies antigues de Vilafranca es van veure quines característiques tenien de similars amb les obres de Sorolla.

Així doncs, vilafranquins i vilafranquines van portar a la pràctica totes aquestes reflexions sobre Sorolla i com haguera sigut la seua obra si haguera estat basada en Vilafranca. Amb l’ajuda de l’artista Javier Soligó es va reivindicar la figura del reconegut pintor i es van aprendre i conéixer aspectes nous sobre ell i la seua pintura.