Què es podrà fer a les zones incloses en la fase 1 de de la desescalada?

942
PUBLICITAT

Podré veure els meus éssers estimats?
Sí, llevat que sigue positiu per coronavirus o estigue en aïllament. No podrà visitar a persones grans o que pertanyein a un grup de risc, per ser més vulnerables a la COVID-19.

Fins a quantes persones podran reunir-se?
Es permeten reunions de fins a deu persones. Hauran de mantenir la distància de seguretat de dos metres i respectar les normes d’higiene relativa a rentat de mans i “etiqueta respiratòria”.

On podran celebrar aquestes reunions?
Tant a casa com al carrer.

Podré seure en una terrassa a prendre alguna cosa?
Sí, sempre que trobe lloc per fer-ho perquè només es podran ocupar el 50% de les taules. Hi haurà d’haver una distància mínima de dos metres entre les taules i els grups de clients no han de superar les deu persones. A més, caldrà desinfectar les taules entre un client i un altre, i no es podran utilitzar cartes d’ús comú ni tovallons.

Quantes persones poden desplaçar-se en un mateix cotxe al mateix temps?
Els habitants d’un mateix domicili poden compartir un cotxe de fins a nou places.

Quins canvis afectaran les botigues?
Tan sols podran obrir els comerços de menys de 400 metres quadrats, igual que a la fase 0, però ja no serà necessària la cita prèvia ni l’atenció individual. Les botigues permetran l’entrada de clients fins a un màxim de l’30% del seu aforament, caldrà mantenir una distància de seguretat mínima de dos metres i s’haurà d’establir un horari d’atenció preferent a grans. A més, els comerciants hauran de desinfectar dues vegades a el dia el local.

Es reactivaran els mercats?
Sí, tornarà l’activitat dels mercats a l’aire lliure a la via pública, encara que amb restriccions relatives al’ distanciament entre llocs i la delimitació del mercat ambulant per a un correcte control de l’aforament per les forces de seguretat. Es limita a l’25% el nombre de llocs habituals i l’afluència màxima permesa serà de la tercera part de l’aforament.

Obriran dilluns els centres comercials?
No, no es permet la seva obertura a la fase 1.

Estaran permeses les sales de vetlla?
Sí, però es limita el nombre de familiars que poden fer-ho, que és de 15 persones si té lloc a l’aire lliure i de deu en espais tancats.

Es podrà acudir a enterraments?
Sí, però també es fixa un límit: la comitiva per a l’enterrament o el comiat per a la cremació de la víctima es restringeix a un màxim de quinze persones i, si escau, es podrà sumar el ministre de culte o persona assimilada de la confessió respectiva per a la pràctica dels ritus funeraris de comiat del difunt.

Podré anar a l’església?
Sí, els llocs de culte obriran en la fase 1, però l’afluència de fidels es reduirà a un terç.

Es podrà eixir de la zona?
No.

Estarà permès el bany en piscines?
No.

Els gimnasos obriran les portes?
Sí, si les instal·lacions esportives són a l’aire lliure i les activitats no impliquen contacte físic (com el tennis o l’atletisme), es podrà acudir a la fase 1. També en aquest moment es podran realitzar activitats esportives individuals amb prèvia cita en centres esportius que no impliquen contacte físic ni ús de vestidors.

No obstant això, l’ús d’instal·lacions el espai sigui tancat s’haurà de posposar a la fase 2 i només quan l’esport es faci sense públic i no requereixi contacte físic.

Es recuperarà l’atenció a les persones amb discapacitat i les teràpies d’atenció primerenca, ocupacionals, de rehabilitació i psicosocials?
Sí, i també es tornarà a prestar atenció domiciliària i seguiment continu a persones grans que no visquen en residències.