Quatre dies per arribar a les vaques

1269
PUBLICITAT

Els ramaders del mas de Torremiró, a Morella, s’obrien ahir camí per arribar als seus animals que des de dissabte estan atrapats a la neu.

Els ramaders dels Ports es converteixen en “patidors” cada vegada que es produeix una forta nevada. Ahir, els ramaders del mas de Torremiró de Morella encara no havien pogut accedir a les seves vaques des del passat dissabte.

En el terme de Castell de Cabres, amb gruixos de més de 40 centímetres de neu, una pala excavadora obria camí perquè els ramaders poguessin arribar al bestiar.

“No sabem en quina situació es trobaran, no sabem si hauran tingut prou pastura i farratge”, apuntaven els ramaders.

I és que en el límit entre el terme de Morella, Vallibona i Castell de Cabres -on van morir les dues excursionistes- és un dels punts on més acumulació de neu es va produir.

Els ramaders es veuen obligats a pagar de les seves pròpies butxaques les pales excavadores per accedir als animals.

Als Ports hi ha una important cabanya ramadera extensiva, que pastura a la muntanya. El seu únic guardià són les tanques electrificades. En casos com el de la nevada dels passats dies els ramaders temen per la vida dels seus exemplars que, d’altra banda, són el seu mitjà de vida. La pèrdua d’una vaca o un vedell tira en orris mesos d’esforç i suposa una gran pèrdua econòmica.

Els ramaders de la zona nord del terme de Morella i els de la Tinença de Benifassà són els que més pateixen el maldecap que suposen nevades d’aquestes característiques.

VAQUES TORREMIRÓ2