Quan l’edat deixa de ser una barrera

792
Quan l'edat deixa de ser una barrera
Quan l'edat deixa de ser una barrera
PUBLICITAT

-Els usuaris de la residència per a majors compten amb programes d’estimulació cognitiva

Si hi ha alguna cosa segur de la condició humana és que, per norma general, s’arriba a ancians. Amb el pas dels anys el cos i la ment canvien, per açò, es precisen de cures específiques que ajuden a millorar el dia a dia i la qualitat de vida. Açò ho tenen molt clar en la residència per a majors de Vilafranca on, gràcies a una subvenció atorgada per la Generalitat Valenciana, han començat 2018 implantant noves teràpies i serveis que milloren els anys com a ancians dels veïns del municipi i de tots aquells residents en la província que vulguen fer ús dels seus recursos.

D’aquesta forma, segons ha explicat la directora del centre, Ángeles Montero, la teràpia amb animals i la musicoterapia s’han afegit a les tècniques ja emprades en la residència i en el centre de dia com la fisioteràpia i la rehabilitació. A més, pensant també en les persones que cuiden dels majors s’han inserit els programes de mediació familiar i la unitat de respir familiar.

Quant a la teràpia amb animals, Montero assenyala que la residència compta amb una mascota molt especial: una gossa llauradora anomenada Lula que fa companyia als ancians. L’animal evoca records passats en els majors els qui, habituats a conviure amb animals durant la seua joventut, gaudeixen de cada moment amb ella. Com a teràpia cognitiva, o el que és el mateix com a forma d’utilitzar els pensaments i les percepcions per al desenvolupament del comportament i els sentiments, s’empra també la musicoterapia. La directora de la residència destaca que s’empra la música per a millorar l’atenció i la memòria dels ancians. A més, afig que s’utilitzen cançons “de la seua època” per a provocar l’aparició de records i sentiments.

Totes les teràpies són dutes a terme de dilluns a divendres per personal qualificat que recolza als majors en tot moment. Així mateix, les activitats estan obertes als usuaris de la residència, del centre de dia i de la recentment creada unitat de respir.

Ajuda a familiars
En tenir a un major a casa, més si la situació arriba sense avisar, es pot precisar de més ajuda de l’habitual. Per açò, des de la residència vilafranquina s’ha engegat el servei de mediació familiar -destinat a familiars, cuidadors i qualsevol persona interessada- en el qual es duen a terme xarrades i reunions per a millorar la comunicació entre els familiars i els ancians i, així, “treballar des d’una prevenció primària el conflicte”. Aquest mateix àrea també s’encarrega d’evitar els conflictes entre els propis residents del centre i els residents i els seus cuidadors.

D’altra banda, la unitat de respir familiar compte tant amb servei en el centre com a domicili, segons el grau de dependència de l’ancià. Aquelles persones que fan ús de les instal·lacions de la residència participen en les activitats i teràpies abans esmentades. Així mateix, aquells que necessiten d’atenció a casa, reben l’assistència pertinent segons les seues necessitats.

Dins de la unitat de respir també s’ha engegat un grup d’ajuda mútua per a familiars i cuidadors en el qual aquells que vulguen participar poden compartir les seues experiències en un ambient estable, tranquil i especialitzat en el camp. A més, segons afirma Montero, també es presta ajuda psicològica a les famílies que ho demanen per a ajudar-los a assumir la malaltia del seu familiar o el concepte de la mort d’un ser estimat, al temps de “servils de guia i suport”.