Puntes de fletxa de 14.000 anys d’antiguitat en la Cova la Foia de Vilafranca

1072
PUBLICITAT

En els últims dies s’estan duent a terme noves excavacions en el jaciment arqueològic de la Cova la Foia de Vilafranca. Inés Domingo, investigadora de la Universitat de Barcelona, i Dídac Román, codirector de l’excavació i investigador de l’UJI, es troben juntament amb un grup d’estudiants i acabats de graduar de diversos punts d’Espanya realitzant la cinquena campanya d’excavacions en el jaciment.

Així, aquest jaciment, el que segons assenyala Román és el més antic datat fins hui en comarca dels Ports, té 14.000 anys d’antiguitat i forma part de l’època final del paleolític. 

Tots dos investigadors destaquen la riquesa en eines lítiques -aquelles fabricades en pedra- trobades. I és que, en la present campanya, treballant en una única capa de 5 centímetres de profunditat, s’han trobat més de 600 restes. 

Entre els més destacables es troben les puntes de fletxa i els raspadors utilitzats per a adobar les pells dels animals caçats. A més, les diferents troballes i varietat de les restes trobades, permeten als investigadors afirmar que, encara que eren pobladors nòmades, els homes i dones que van viure en la Cova la Foia van passar allí llargues temporades. 

Aquesta gran varietat és la que fa a Domingo assenyalar que, encara que al principi estava pensat acabar amb les excavacions l’any vinent, per a entendre tot el jaciment i la vida d’aquells primers pobladors “igual ens queden 3 o 4 anys”. 

Cal assenyalar que les excavacions són possibles gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca qui ofereix manutenció i allotjament a tots els implicats en els treballs de recerca i recuperació.