Puig anuncia la gratuïtat dels llibres de text per als alumnes de primària i secundària

164

– Aquest curs cada família rebrà 200 euros per fill per la compra de llibres
– El conseller Marzà ha planificat el projecte #XarxaLlibres que implica les institucions ia la comunitat educativa en la creació d’un banc de llibres a les escoles

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que els llibres de text seran gratuïts per als escolars d’educació primària i secundària dels centres escolars sostinguts amb fons públics. El President de la Generalitat i el conseller d’Educació, Vicent Marzà, han presentat a la presidenta de la Confederació d’AMPES Gonzalo Anaya, Eva Grimaltos, el programa #XarxaLlibres que garanteix l’accés gratuït a llibres de text i que s’iniciarà de manera immediata en el curs escolar 2015-2016.

En paraules del President l’accés a llibres de text gratuïts és un dret per això, “des d’aquest moment el concepte general d’ensenyament públic i gratuïta inclou també l’accés als llibres de text”. L’objectiu és “igualar als ciutadans més enllà de la seva posició econòmica”.

Durant la presentació davant els mitjans Puig ha assegurat que amb aquesta mesura el Govern valencià mostra el seu compromís amb la igualtat, per això ha valorat el projecte que “aspira a definir el dret a l’educació gratuïta en tots els àmbits”. En aquest sentit el president ha denunciat que les famílies valencianes han estat suportant un “sobrecost” per l’educació pel preu dels llibres de text quan altres comunitats autònomes ja no suportaven aquesta càrrega.

El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha explicat que durant aquest curs que s’inicia les famílies rebran 200 euros per la compra dels llibres de text. Segons ha detallat el conseller “els pares que hagen comprat els llibres hauran de guardar la factura per presentar-la abans del final del primer trimestre als ajuntaments, els quals gestionaran la devolució de 100 euros, una quantitat finançada tant pels ajuntaments, diputacions com a Generalitat”.

Marzà ha afegit que “al mes de juny les famílies retornaran a l’escola els llibres que estiguin en bon estat i rebran 100 euros més”. A més, amb la devolució dels llibres s’iniciarà la creació d’un banc de llibres públic, gestionat per la comunitat educativa de les escoles, perquè les famílies puguin adquirir els llibres per al següent curs escolar de forma gratuïta. Amb aquest pla durant tot el curs es pretén implicar tant a pares com a alumnes en la cura del material escolar ja que a final de curs es retornaran els llibres al centre.

“És molt més que una ajuda, XarxaLlibres és un projecte educatiu, social, de cooperació i de participació de les comunitats educatives. No es tracta només d’aconseguir la gratuïtat dels llibres de text, sinó de ser conscients de com el treball col·lectiu pot donar fruits com aquest “, ha matisat Marzà.

El conseller d’Educació ha anunciat també que mantindrà una reunió amb les editorials i llibreters valencians per plantejar alternatives entre les que ha destacat un pla de foment de la lectura amb criteris pedagògics ja recordat que “els llibres són només una eina més de l’educació” .

-Col·laboració entre administracions

El president Puig ha sol·licitat a totes les administracions valencianes (ajuntaments, Generalitat i diputacions) “col·laboració i comprensió” per desenvolupar aquesta mesura educativa ja que “entre tots abordarem el 100% del cost dels llibres”.

“Demanem a la resta d’administracions seva col·laboració i la seva comprensió perquè si prioritzem el que és prioritari, l’educació, confiem que les diputacions i ajuntaments ens ajudin a tirar endavant aquest projecte”, ha insistit.

El projecte #XarxaLlibres suposa una inversió al voltant de 100 milions d’euros dels que cadascuna de les administracions implicades es farà càrrec d’un terç. Tal com ha explicat Puig, això no suposa un augment de la despesa sinó una “reorientació” de la despesa. Encara que tal i com ha explicat “Per al Consell això no és una despesa sinó una inversió perquè tot el que puguem destinar a educació no és despesa és inversió”.

El president ha afirmat que aquest projecte mostra que per al Consell “El primer són les persones” i per això s’ha mostrat decidit a tirar endavant “el gir social que vol imprimir aquest govern tot i les enormes dificultats”.