Prop de 5.000 professionals d’infermeria de la sanitat privada ja poden acreditar-se per a la prescripció de medicaments

282

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

Prop de 5.000 professionals d’infermeria dels centres sanitaris privats ja poden sol·licitar a la Conselleria de Sanitat l’acreditació per a la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús humà.

Aquest procediment se suma a què ja estava habilitat per als infermers i infermeres que exerceixen la seva professió en els centres públics de la Conselleria Sanitat, que actualment són més de 28.000 professionals i que reben la seva acreditació de forma automàtica quan arriben els requisits establerts pel Decret 145/2020.

Com recull el Decret, poden sol·licitar l’acreditació aquells infermers / es que compten amb almenys un any d’experiència professional. A més, la Conselleria de Sanitat està preparant un curs per acreditar a aquells professionals que encara no acumulen aquests 122 mesos d’experiència laboral.

Per sol·licitar aquesta acreditació, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha habilitat a la seva pàgina web, un tràmit electrònic, que està actiu des del dilluns 3 de maig. Aquest tràmit es troba a la pestanya de Recursos Humans en l’apartat ‘Acreditació Infermeria’.

Dispensació de medicaments i productes sanitaris

La indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris pels infermers i infermeres, permet que aquests professionals, en ple desenvolupament de les seues competències, puguen fer ús tant dels medicaments no subjectes a prescripció mèdica, així com d’aquells altres fàrmacs subjectes a prescripció mèdica que es troben protocol·litzats en les Guies publicades pel Ministeri de Sanitat.

Actualment, les infermeres ja poden indicar, usar i autoritzar la dispensació de nombrosos fàrmacs per al tractament i cura de les ferides de tota mena i d’úlceres (úlceres per pressió, vasculars, neoplàsiques …) i en breu podran també, de forma protocol·litzada mitjançant les esmentades Guies, iniciar l’ús, modificar la pauta, prorrogar o suspendre el tractament farmacològic davant determinades situacions de salut, en un treball col·laboratiu i / o complementari amb la finalitat de proporcionar una resposta adequada i eficient a les necessitats de la ciutadania.

L’obtenció i desenvolupament d’aquesta acreditació suposa l’optimització de les competències professionals de les infermeres i infermers i contribueix a millorar els resultats en salut de les persones que atenen, a través d’una atenció sanitària integral, segura, col·laborativa, de qualitat, basada en l’evidència i centrada en la persona.

Sanitat ha iniciat igualment la tramitació de l’acreditació d’ofici per als infermers i infermeres especialistes, procediment que estarà disponible en unes setmanes.