Primera cita del cicle de rotllos i primes a Morella per Sant Marc

70
PUBLICITAT

Aquest té un origen medieval i recorre les 12 denes de l’ample terme de Morella, els quals estaven poblats antigament
Es tracta d’una tradició dels masos que finalitza l’últim cap de setmana de juny amb Sant Antoni de la Vespa

La primera cita del cicle de rotllos i primes de Morella s’ha celebrat avui per Sant Marc en l’ermita de Torremiró. Com és tradicional, ha tingut lloc la missa, la benedicció dels quatre punts cardinals del terme municipal i el repartiment dels rotllos. Es tracta d’una tradició dels masos amb un origen medieval.  D’aquesta manera, Sant Marc ha engegat este cicle que recorre les 12 denes del terme municipal i acabarà  l’últim cap de setmana de juny amb Sant Antoni de la Vespa.
Les veïnes i veïns de Morella s’han concentrat avui a l’ermita de Sant Marc amb motiu d’esta celebració. L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, també ha estat present i ha destacat que “es tracta d’una tradició molt antiga i arrelada als masos de Morella, la qual compta amb molta participació” i ha afegit que “des de l’ajuntament volem agrair a tota la gent que cada any manté esta tradició i amb més motiu enguany que en altres ocasions, perquè tant de bo vinguera prompte la pluja que necessita el camp i els ramats”.
L’Ajuntament de Morella informa que sufraga una part de les despeses que tenen aquells masos de vot. Cal explicar que ho ha de tramitar l’establiment que elabora els rotllos i primes directament.
Esta tradició també es coneix com a cicle de rogatives, ja que, la gent es desplaçava per estos paratges a peu en els seus orígens. Després de Sant Marc, els propers vots d’aquest calendari seran a Sant Pere dels Llivis el 29 d’abril, Apòstols de La Llàcua l’1 de maig, Santa Creu de les Corses de Font d’En Torres el 3 de maig, Santa Creu de La Pobleta, Sant Isidre d’Herbeset, Santa Bàrbara de Regatxol, Sant Antoni de Morella la Vella, Sant Pere del Moll i Sant Antoni de la Vespa. També, dins d’este cicle està la rogativa des de Morella a Vallivana que tindrà lloc els dies 6 i 7 de maig.