Presenten a Portell un jaciment amb 29 figures rupestres i una antiguitat de 7.000 anys

710
PUBLICITAT

S’ha presentat a Portell la troballa d’un jaciment amb art rupestre prehistòric situat en el seu terme municipal. Es tracta de l’abric del Mas de la Rambla. El jaciment conserva restes de dues tradicions artístiques prehistòriques, conegudes com a art rupestre Llevantí i art rupestre esquemàtic. Es tracta de 29 motius prehistòrics datats fa 7.000 anys.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Portell, Álvaro Ferrer, el director territorial de Cultura, Francisco Medina i els arqueòlegs Francesc X. Duarte i Inés Domingo. Els arqueòlegs han realitzat una presentació a la sala del Rotlle. Posteriorment, juntament amb els descobridors del jaciment, han guiat una visita fins a les pintures. Al voltant 40 veïns i visitants han assistit.

PINTURA (2)

-Història de la troballa.

Aquesta nova troballa és fruit d’una sèrie de casualitats. En una de les seves passejades pel terme per gaudir de la flora i la fauna autòctona, Ismael Gil Bellés i Jacinto Cerdà Moles, veïns de Portell, es van topar amb aquesta joia mil·lenària en algun moment de l’any 2004. Any rere, cap al 2010 i per coses de l’atzar, Ismael es va creuar amb els arqueòlegs Francisco-X. Duarte i Francisco J. Hernández, que passejaven pel terme per fer el Pla General d’Ordenació Urbana Municipal de Portell de Morella i al saber que buscaven restes arqueològiques, els va comentar el seu descobriment. Per confirmar l’autenticitat d’aquest descobriment van convidar a l’arqueòloga Inés Diumenge, investigadora ICREA a la Universitat de Barcelona, ​​especialista en art rupestre i amb diversos projectes als Ports i el Maestrat. La visita que van fer el 2011 va permetre identificar un total de 29 motius prehistòrics, alguns d’ells molt singulars.

Una troballa d’aquest valor patrimonial, recordem que l’art rupestre de la Façana Mediterrània es Bé d’Interès Cultural des de 1985 i va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1998, requeria seguir un protocol per protegir el jaciment abans de difondre’l. Fruit d’una col·laboració Administració-Universitat-Empresa que va comptar amb la participació de l’Ajuntament de Portell de Morella, la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), la Universitat de Barcelona i membres de les empreses Sarq i Mixuro, el jaciment va ser tancat i senyalitzat a la fi de 2013 amb un ajut per a la conservació i protecció de Béns Immobles del Patrimoni Cultural de la Comunitat Valenciana, finançada per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

-Figures

Entre els 29 motius es poden distingir 4 animals (2 cabres, 1 cérvol i un altre indeterminat), a més de 19 arquers i una mà impresa. Una de les cabres té una gran grandària i presideix un dels panells. En l’altre es concentren la resta dels motius. Els arquers participen en escenes de contingut divers. Un d’ells dispara a un animal. La resta estan dividits en diferents agrupacions d’arquers que formen dues falanges que caminen en fila índia enarborant els arcs per sobre dels seus caps, com celebrant algun esdeveniment.

-Amb pocs paral·lelismes en l’art rupestre

Els investigadors han apuntat que aquestes falanges no tenen gairebé paral·lelismes amb l’art rupestre llevantí i “fan que aquest conjunt sigui molt singular. També és interessant la superposició de dues tradicions artístiques, la llevantina i la esquemàtica, que també és poc freqüent”.