Posar als pastors en el mapa

811
Posar als pastors en el mapa
PUBLICITAT

Julio Bayot, amb la seua família i voluntaris d’Ares, fan possible cada any el concurs de gossos de rabera d’Ares

Quan Julio Bayot, un veterinari i ramader d’Ares del Maestrat, recorria Catalunya i Euskadi amb la seua gossa Espurna quasi ningú sabia en què consistia un concurs de gossos de rabera. En aquests concursos un pastor guia al seu gos perquè guie a les ovelles a superar determinades proves.

Julio Bayot va ser pioner a Castelló i a la Comunitat Valenciana. El seu nom i el de la seua gossa Espurna es van donar a conéixer després de guanyar concursos a Catalunya, on estan els autèntics experts en aquest tipus de concursos.

La inquietud de Julio Bayot pels concursos de gossos de rabera es va traslladar a Ares del Maestrat on Julio, amb el suport de la seua família i un grup de voluntaris, es va encarregar d’organitzar la primera edició del concurs de gossos de rabera d’Ares del Maestrat. Fa d’això catorze anys. I el concurs segueix. Enguany la cita serà el 16 de juny.

Del no-res, en el pla de la Canada, va sorgir un concurs que ara ja és una referència en tota Espanya. Cada mes de juny arriben a Ares pastors de Navarra, Euskadi, Catalunya, França o Balears per a encaminar als gossos a superar les proves amb les ovelles.

Ara és l’Ajuntament d’Ares el que dóna suport a la celebració del concurs, però continua sent Julio, amb la seua família i un grup d’amics i voluntaris, el que s’encarrega de tota la intendència.

Un dia un pastor d’Ares, amb el seu cotxe, solo o amb la seua família, recorria Catalunya participant en els concursos obtenint excel·lents resultats. Hui Julio Bayot i el concurs que promou és tota una referència. De fet fins Ares acudeixen cada mes de juny els millors gossos amb els millors pastors, campions de Catalunya i Euskadi, que tenen una cita marcada en el calendari.

El concurs d’Ares del Maestrat s’ha convertit en el Castellar de n’Hug castellonenc. Castellar de n’Hug és el concurs per antonomàsia a Catalunya. A Castelló i la Comunitat Valenciana el concurs d’Ares és una referència.

I si tot això ha sigut possible, a més de per la inquietud i la valentia de Julio, és per tots els que, una setmana abans, es posen a muntar tot el clos en el camp de competició de la Canada d’Ares. Els voluntaris ajuden Julio amb el clos i amb la ubicació de les diferents proves. Ell les pensa i dissenya cada any, però sense ajuda no seria possible. En el dia del concurs uns estan en l’entrada, uns altres en les begudes i els entrepans, uns altres controlant les ovelles, uns altres amb el seu gos fent que les ovelles tornen a les cledes… I quan passa la competició toca desmuntar per a l’any següent.

L’ímpetu de Julio i els voluntaris que fan possible el concurs ha derivat que durant un cap de setmana Ares es convertisca en el centre pastoril de l’interior castellonenc. La seua voluntat ha fet possible que es pose en relleu el paper dels pastors, els homes i dones que han “guardat” ovelles durant segles i el continuen fent en els camps i corriols de l’interior.

Es dóna la circumstància que el concurs d’Ares se celebra al costat de la via pecuària de la Canada, un recorregut que forma part d’una de les rutes transhumants més importants que es mantenen amb vida. La Ruta del Llosar travessa la Canada unint Vilafranca amb Ares i Morella. Cada primavera, aquests dies, els ramats amb milers d’ovelles i centenars de vaques discorren a la recerca de les pastures de la muntanya.

Julio Bayot ha donat motiu al fet que nous pastors s’aficionen en tota la Comunitat Valenciana als concursos. Els campionats han arribat fins a Agres, a Alacant, i els pastors que concursen s’han multiplicat a Morella.

A més, amb els concursos, s’ha generat una saga de gossos de Raça Border Collie i Gos d’Atura Català. Als Ports i el Maestrat és llegendària la gossa Espurna que ha donat motiu a una saga de gossos campions. No ha aconseguit tants premis, però les aventures del gos Pancho també són un atractiu per als quals s’acosten al concurs de gossos de rabera. La ramaderia reivindicada des de la competició i des de la curiositat que suposa veure com amb sigil els gossos introdueixen a les ovelles en una cleda o les fan passar a través d’una mànega.

La iniciativa de Juliol, la seua família, i els veïns i voluntaris d’Ares ha despertat noves inquietuds pastorils i competitives. A més, ha propiciat que pastors de tota Espanya arriben cada primavera fins al Maestrat per a veure qui té el millor gos pastor.

VA SER NOTÍCIA A DIADIA