Portell torna a la roda de l’aplec dels Ports 18 anys després

1089
PUBLICITAT

La XLIIIena edició de l’Aplec dels Ports, els propers 29, 30 i 31 de juliol de 2022 tornarà a la localitat de Portell. D’aquesta manera el municipi serà seu de la festa comarcal divuit anys després. La darrera cita va ser al 2004. Una dècada després, al 2012 es va decidir per votació popular que no se celebrara. Després de la darrera edició a Forcall, la roda tornava a passar per Portell. En aquesta ocasió, un grup de jovent ha decidit tirar-ho endavant i reconvertir-se en catedral de l’alpec per tercera vegada en la seua història.

El grup de persones encarregades de l’organització ja es va conformar a l’agost. Una quinzena de portellans i portellanes, d’entre 18 i 34 anys, amb moltes ganes de treballar per a fer un Aplec ben digne. Allò curiós d’aquesta organització és que està formada per les persones que al 2012 sí que volien fer la festa comarcal i noves generacions que han anat coneixent els aplecs arreu de la comarca. Amb un equip de treball i de col·laboració ben estipulat, l’aplec  de Portell ja fa mesos que tira endavant. I és que des de l’actual organització es considera que cal que Portell estiga dins la roda comarcal per fer sentir la veu del poble, evidenciar les mancances i contribuir a les reivindicacions conjuntament amb la resta del territori.

Com totes les organitzacions, la de Portell també compta amb subcomissions per distribuir les tasques i treballar de manera més efectiva. Cada grup de treball aporta idees i propostes que posteriorment aprova o desestima la resta del grup. Les primeres accions públiques que han llençant a través de xarxes socials per recaptar els fons que sufraguen una festa cent per cent de franc són l’euromillón aplequer, el calendari aplequer del 2022 i els proaplecs.

El 4 de desembre, primera cita amb l’aplec

Malauradament, el despoblament és un tema present en darrerament en les reivindicacions comarcals. Per això, a la primera cita aplequera, el proper 4 de desembre, aquest serà el tema far, tot i que des d’una vessant positivista. El primer proaplec d’aquesta XLIIIena edició versarà sobre el fet que migrar i viure a les zones rurals és possible i una opció de vida molt digna a considerar. Així, s’aproparan exemples de persones criades a la ciutat que han optat per deixar les aglomeracions i créixer i muntar el seus negocis en un marc rural.

Per altra banda, al llarg de tot l’any s’aniran presentant accions i documentals relacionades amb les necessitats i mancances de la comarca i de la població. I és que l’essència reivindicativa de l’aplec torna a estar més viva que mai, no només un cap de setmana a l’any, sinó durant els 12 mesos restants. L’organització farà propostes i documentals que ja podrem veure en aquest proaplec evidenciant mancances i reclamacions.

Ja està disponible el programa i el formulari d’inscripcions al lloc web de l’aplec. El segon proaplec serà a Pàsqua del 2022.

Un any més, una festa condicionada per la Covid-19

Tot i que les restriccions pel coronavirus s’han anat esvaint i la situació pandèmica ha anat millorant amb els mesos, des de l’organització són conscients que l’ombra de la Covid encara no s’ha esvaït. Encara que a dia d’avui s’està plantejant un escenari aplequer “normal” (amb zones d’acampada, menjador, espectacles, etc.), la comissió té clar que arribat el moment, hauran d’adequar-se a la normativa vigent sempre vetllant per la seguretat del poble i de la comarca.

I què en fem del lema…?

Una de les darreres accions que ha posat en marxa l’aplec de Portell és la recepció de propostes del lema de l’aplec. A través d’un vídeo conviden tota la comarca a dir la seua, tant a través de xarxes com físicament. El proper dia 4, coneixerem quin serà el lema del XLIIIè aplec dels Ports.