Portell tancarà en el Mas de la Rambla el cicle de visites a l’art rupestre d’Els Ports

45
PUBLICITAT

La localitat mostrarà el diumenge el jaciment descobert de forma casual l’any 2004

Portell tancarà aquest diumenge en el Mas de la Rambla el cicle de visites a l’art rupestre d’Els Ports que organitza el Museu de la Valltorta. La ruta guiada eixirà des de la plaça de l’Ajuntament a les 16.30 hores i serà la quarta inclosa en el Pla de posada en valor de l’art rupestre de les comarques de Castelló 2024.

Cal recordar que el jaciment, descobert de forma casual l’any 2004, conserva 29 motius corresponents a l’època d’art llevantí i esquemàtic, elements amb 7.000 anys d’antiguitat. Les peces són de falanges d’arquers molt poc freqüents en l’art rupestre llevantí.

Les persones interessades a participar hauran de reservar plaça a través del Museu de la Valltorta, en el telèfon 964336010 i en el correu museo_valltorta@gva.es, o bé a l’Ajuntament de Portell via 964178779 i en el correu info@portelldemorella.es. A més de la visita al Mas de la Rambla, el cicle ofereix excursions al Cingle de Palanques, l’Abric del Mas de Barberà de Forcall i La Covatina de Vilafranca.

Història del jaciment del Mas de la Rambla
Encara que els veïns de Portell Ismael Gil Bellés i Jacinto Cerdá Molés van trobar les restes l’any 2004, no va ser fins a 2010 quan el primer es va creuar amb dos arqueòlegs que participaven en la confecció del Pla General d’Ordenació Urbana i va explicar-los el seu descobriment. A partir d’aleshores van començar les investigacions professionals i les visites d’experts a la zona fins a identificar els 29 motius prehistòrics.

Ja en 2013, la localitat va aconseguir una subvenció de la Conselleria de Cultura per a conservar i protegir aquest patrimoni. En eixe moment es va tancar i senyalitzar el jaciment on van aparéixer restes de cabres i un cérvol, 19 arquers en escenes de contingut domèstic i una mà impresa.