Portell es suma de nou a la roda aplequera amb molt bona nota

1127
PUBLICITAT

Aquest passat cap de setmana entre el divendres 29 i el diumenge 31 de juliol, Portell ha tornat a la roda aplequera amb una participació aproximada de 6000 persones. La localitat acollia per última vegada la cita comarcal per excel·lència al 2004, ara fa 18 anys.

Una edició 43 de l’Aplec dels Ports que tornava a la normalitat, ja que a l’any 2021 a Forcall les activitats van estar marcades per les limitacions d’aforament a causa de la pandèmia de la COVID19.

El divendres de vesprada, una tronada descarregava 16’6 litres per metre quadrat que van afectar a les zones d’acampada i pàrking, fent que els cotxes dels aplequers s’anaren situant als marges de les carreteres d’accés a la localitat tant venint de Vilafranca, Cinctorres i La Iglesuela del Cid.

L’acte inaugural d’aquest 43 Aplec dels Ports va estar a càrrec del grup Xarxa Teatre, amb participació de gent de Portell i un correfoc amb dolçaines i tabals des de l’Espai “Toll d’En Drac” situat a l’Ajuntament fins l’escenari La Roca Roja, recinte principal de concerts junt al Pavelló. La figura de la faixera, anava a sobre d’un esquelet de dinosaure gegant.

La primera de les actuacions a l’escenari de la Roca Roja era Derrumband, grup català amb ritmes rumbers semblants als del mític “Gato Pérez”.

Després arribaria el torn de Xavi Sarrià, molt esperat per presentar als Ports el seu últim disc “Causa” així com repassar d’altres cançons que han fet història de la música valenciana com “La flama”. No podia faltar al repertori “A ple pulmó”, tema del qual el videoclip es va gravar a Herbers amb participació de la gent de la comarca.

Town Folks i DJ Barraketa tancaven la primera nit aplequera.

Derrumband
Xavi Sarrià
Xavi Sarrià
Xavi Sarrià

El dissabte l’afluència de públic va ser la major de tot el cap de setmana aplequer, ja podent-se utilitzar amb millors condicions les zones d’acampada i de pàrking.

Zona d’acampada

Per la vesprada les activitats van tindre lloc a l’Escenari “L’Albereda” amb les actuacions de Pimienta Molida, Essència i Hormigón Armado, tres propostes ben diferents amb músics vinculats a la nostra comarca.

A més, a l’Espai “Toll d’En Drac” es desenvolupava un clàssic dels Aplecs com és l’actuació de les Muixerangues, amb les actuacions de la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Vinaròs, que van aconseguir figures espectaculars al ritme de les dolçaines i tabals davant d’un públic entregat i que omplia la zona.

Grup de Dolçainers i Tabaleters
Públic a l’escenari “L’Albereda”
Hormigón Armado
Hormigón Armado

El menjador va tindre gran afluència de gent per sopar abans de les actuacions a l’escenari La Roja Roja.

Els primers en actuar van ser els alcoians Tito Pontet que van fer ballar al públic amb els seus ritmes jamaicans i llatins. També pujava a l’escenari la cantaora Noelia Llorens “Titana” per cantar el tema “Ai mare” a la recta final de l’actuació.

Tito Pontet
Tito Pontet
Tito Pontet amb Noelia Llorens “Titana”
Tito Pontet amb Noelia Llorens “Titana”

Al voltant de la 1 de la matinada, una ràpida i curta tempesta (0’8 litres) feia que la resta de les actuacions es retrasaren al voltant de 50 minuts.

Pepet i Marieta un grup molt estimat als Ports, feien una divertida actuació marcada per la gran varietat de registres que té el grup. El tema “Som l’Aplec” va ressonar amb molta força a Portell la nit de dissabte. El fort vent va fer que es parara durant uns minuts l’actuació, perque es movien alguns elements de l’estructura.

Pepet i Marieta

Després arribava el torn d’Ebri Knight, un grup que ha actuat bastant als darrers Aplecs des del seu debut a Vilafranca al 2018. El seu folk-rock barrejat amb lletres marcades fortament per la lluita antifeixista sempre és benvingut a la comarca.

Ebri Knight
Ebri Knight

El grup de versions Insershow i els DJ Mash Masters posaven el punt i final a la programació del dissabte.

Els diumenges aplequers solen estar caracteritzats pel públic familiar i comarcal, amb menys gent que els dies anteriors. La vesprada va començar amb els monòlegs de Todolella Comedy, tractant l’actualitat comarcal, nacional i internacional amb bona dosi d’ironia i humor.

Todolella Comedy

Seguidament el grup Bandits tornava a l’Aplec després de molts anys d’absència, fent disfrutar als presents amb el seu ska i rocksteady.

Bandits
Bandits

L’acte de clausura va ser com sempre emocionant, amb la portellana Gemma Morralla donant les gràcies per la bona resposta de la gent cap a l’Aplec dels Ports organitzat a Portell, tant del poble participant com a voluntaris com del públic assistent, afirmant que Portell no haguera tingut que deixar mai la roda aplequera i també parlant de les mancances que encara té i les dificultats per les que encara passa la comarca a nivell educatiu, sanitari, ramader i en d’altres àmbits.

Després de la clausura, també van actuar Apologia i el DJ Achedeselektah.

D’aquesta manera, Portell donava el relleu a Morella 2023 que acollirà la 44a edició de l’Aplec dels Ports el cap de setmana del 28, 29 i 30 de juliol.