- L’Ajuntament i la cooperativa Micel·li impulsen el projecte pioner Teixint Portell per dinamitzar l’economia local, combatre la despoblació i afavorir l’ocupació femenina
L’Ajuntament de Portell i la cooperativa Micel·li Ambient impulsen el projecte Teixint Portell, una iniciativa pionera per dinamitzar el teixit econòmic i social del municipi mitjançant la incorporació de dones emprenedores del sector tèxtil sostenible. El projecte busca acompanyar i facilitar la instal·lació d’empreses liderades per dones al poble. D’aquesta manera, s’actua entre línies clau: combatre la despoblació, incentivar l’ocupació femenina i afavorir l’economia circular amb perspectiva de gènere i ecosocial.
A més, Teixint Portell persegueix revaloritzar la indústria tèxtil, que històricament ha tingut un fort arrelament al poble, i promocionar les empreses i productes locals. El projecte també pretén impulsar la cooperació entre dones empresàries de la comarca i donar visibilitat a nous models d’economia.
Teixint Portell beu fonamentalment de la tradició tèxtil de Portell, que va ser un dels centres més rellevants de la indústria als Ports. La producció tèxtil generava un gran nombre de llocs de treball, especialment ocupats per dones, moltes de les quals treballaven des de casa amb el seu propi teler. En aquest sentit, Alba Monfort, membre de la cooperativa Micel·li i impulsora del projecte, recorda que “el poble comptava amb una important activitat industrial, però les condicions laborals i salarials sovint no garantien ni la igualtat ni la conciliació familiar”. També destaca la figura de Luisa Camañes, “una de les primeres dones empresàries tèxtils del municipi, que va obrir camí en un context difícil”. La seua empresa s’ha convertit hui en el museu etnològic tèxtil de Portell.
“Actualment, gran part de la producció tèxtil s’ha deslocalitzat a països on les condicions laborals no compleixen els estàndards europeus, i això implica externalitzar desigualtats i injustícies”, lamenta Monfort. És per això que, amb Teixint Portell, Micel·li i l’Ajuntament de Portell aposten per “un nou model d’empresa tèxtil arrelada al territori, on les dones lideren les seues pròpies empreses amb perspectiva de gènere i amb productes sostenibles”.
La primera fase del projecte s’inicia amb una jornada de presentació oberta a tot el veïnat, que tindrà lloc el dissabte 5 de juliol a les 11.00 h a l’espai El Corro. La trobada servirà per explicar els objectius i fases del projecte, recollir propostes i implicar la població en l’acollida de les noves iniciatives empresarials que hi puguen sorgir. Aquesta primera fase també inclou una diagnosi de la situació que ha permés identificat les dones autònomes en sectors tèxtils sostenibles que pogueren estar interessades a apropar-se al món rural, així com les xarxes empresarials del territori.
La iniciativa està finançada per l’Ajuntament de Portell, a través d’una subvenció de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies lligada al Ministeri d’Igualtat i a l’Institut de les Dones, i s’ha articulat a través de la cooperativa Micel·li Ambient Coop. V, cooperativa de treball associat de caràcter ecosocial que treballa per facilitar processos de transformació col·lectiva en el món rural.