Pluja de sensacions a l’Aplec dels Ports

1062
El Diluvi a l'Aplec dels Ports
PUBLICITAT

L’Aplec dels Ports d’enguany ha estat marcat pel sentiment de comarca i unió que s’ha transmés gràcies a la gran actuació de l’organització forcallana. També serà un Aplec recordat pel temporal tan canviant d’un dia per a l’altre.

El divendres 23 de juliol, es va obrir la trobada amb la presentació del Diccionari Amanoset dels Ports, un llibre que arreplega tot el lèxic propi de la comarca que va tindre molt d’èxit entre el públic. La xarrada “Cap a quin model energètic?” va conscienciar la gent aplequera amb un crit que va durar tot l’Aplec: “No a la MAT”. Aplequers, aplequeres, organització, voluntaris i fins i tot els grups de música van destacar aquesta frase en escenaris, barres i taules. La Inauguració de l’exposició Primavera Musical va estar portada a terme per la Universitat d’Alacant, aquesta fa un recorregut per les dues últimes dècades de la música en valencià.

La nit del divendres va començar amb la ja clàssica inauguració de la trobada amb l’espectacle emotiu de La Xalera, grup de Vilafranca que no deixa de sorprendre i emocionar any rere any. Enguany van delectar el públic amb una inauguració que incloïa cant, música en directe, interpretació, dansa i participació del públic. La cantant valenciana Tesa conta que “tot sent d’Almussafes, em vaig emocionar moltíssim amb aquest espectacle”.

Pepet i Marieta van ser els encarregats de tancar aquesta nit amb el seu concert ple de diversió. Van aconseguir alçar tota la comarca en peu a ballar i cantar, sempre respectant les mesures de seguretat. El cantant de Pepet i Marieta conta que va tocar a l’Aplec per primera volta el 2001, i vint anys després segueix tornant tot el públic boig.

Pepet i Marieta a l’Aplec dels Ports

Dissabte de matí, l’actuació dels Dolçainers i Tabaleters dels Ports va despertar l’Aplec amb els seus ritmes i cançons tradicionals. A aquesta li va seguir la xarrada “Per un medi rural viu, dinàmic i en positiu front a projectes depredadors” a càrrec de l’Associació Recartografies, que van abordar el problema del despoblament des d’una visió crítica i reivindicativa. Al Saló d’Actes es va presentar l’Atles de les Comarques Valencianes, que mostra elements que formen la nostra geografia i la nostra identitat com a valencians i valencianes. A aquests actes els van succeir el vermut musical amb el grup Tres de Pego, que va amenitzar el migdia i la presentació i el conta contes de “Muntanyes d’Il·lusions”, que té com a objectiu mantindre viva i poblada la comarca.

A causa de les restriccions que van entrar en vigència uns dies abans de l’aplec, els horaris de les activitats de la vesprada del dissabte van canviar. Es va cancel·lar l’actuació de la Conlloga-Muixeranga de Castelló i van avançar les actuacions musicals. Els primers a tocar el dissabte de vesprada van ser Trobadorets, que van inundar d’alegria els més joves. Maluks van aportar ritme i van fer ballar a tots i totes els presents. Skartxoarmados van fer saltar al ritme de punk i rock, fent memòria al membre que els va deixar. El Diluvi va transmetre felicitat amb les seues cançons. I Xavi Sarrià ens va emocionar a totes i tots amb el seu concert de la gira “No s’apaguen les estreles”. Molts dels joves presents a la trobada van manifestar que els haguera agradat que no s’hagués deixat per al final a Xavi Sarrià, ja que l’espectacle era molt emotiu i, a aquestes hores, diuen “ens venia de gust ballar i saltar, hagueren pogut deixar El Diluvi o Maluks per al final”.

El Diluvi a l’Aplec dels Ports

El diumenge fou un dia difícil i ple d’impotència per als membres de l’organització. Va començar el dia amb la xarrada “Forcallans de fora” a càrrec de la Colònia forcallano-catalana, on es va donar a conéixer la cultura pròpia del poble de Forcall. Li va succeir la presentació del llibre de Fèlix Edo “Lluny de qualsevol altre lloc”, un drama que indaga en la identitat i els valors. A les 11 tingué lloc l’actuació musical de Ramonets, que van alçar a tot el públic familiar a ballar i cantar al ritme de les seues cançons.

Cançons d’Artiga era la primera volta que pujaven a un escenari tan gran com el de l’Aplec, aquest grup vilafranquí va delectar tots els presents amb cançons típiques en la nostra llengua de grups com La Gossa Sorda, Pep Gimeno Botifarra o els Manel. Aquest concert es va retardar una hora i, per conseqüència, la paella monumental va començar a les 15.00 h. L’organització va pensar en la inclusivitat i s’hi van portar a terme dues paelles, una normal i l’altra vegana.

Amb el menjador ple i acabant de dinar, el clima va sorprendre quan es va ficar a ploure amb molta força. Després de tot l’esforç, l’organització va haver de suspendre les actuacions que es feien a l’escenari principal, entre elles el grup musical més aclamat, Zoo. Els membres de la coordinació de l’Aplec dels Ports van decidir muntar un equip de so al menjador per a amenitzar la vesprada de pluja i que el públic poguera gaudir igualment. A més, l’actuació de Summer Ends i la clausura de la trobada sí que es van poder dur a terme a l’escenari Espardenya Rock, que estava en cobert.

Cançons d’Artiga a l’Aplec dels Ports

Aquest últim dia de trobada, els bombers van haver d’actuar, ja que, a causa de la ploguda, molts cotxes dels aparcats en els pàrquings es van quedar obstruïts pel fang. Però amb l’ajuda de totes i tots es van poder traure i es van aparcar al voltant de tot el poble.

Després de tot l’esforç de dos anys, el XLIIé Aplec dels Ports els va portar a terme a Forcall tenint com a lema la seguretat, la unió i la identitat. Tot i les dificultats sanitàries i meteorològiques tota la gent de la comarca agraeix a aquesta organització per l’esforç i per seguir fent girar la roda d’aquesta trobada que l’any que ve pararà a Portell.