Pere-Enric Barreda és guardonat amb el Premi Maestrat Viu d’àmbit individual pel seu treball actiu sobre la història i la cultura en valencià

236
Pere Enric Barreda

Pere Enric Barreda
Pere Enric Barreda
El filòleg i investigador Pere-Enric Barreda ha sigut guardonat amb el premi Maestrat Viu en l’apartat individual, amb el qual es reconeix el treball de les persones de l’àmbit cultural, social, cívic, tècnic o científic que contribueixen a prestigiar la cultura en valencià. El professor benassalenc, que va morir de forma sobtada el passat 4 d’abril a Barcelona, serà distingit amb la primera edició del premi Carles Salvador a la trajectòria personal, en reconeixement al seu treball constant i actiu en el que destaca la seua passió per la llengua, la història i la cultura, sobretot la del Maestrat, que ha impregnat una gran part de la seua obra.

Estudiós i treballador incansable, el maestratenc Pere-Enric Barreda era professor titular de la Universitat de Barcelona i investigador de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals i era una autoritat en textos llatins medievals tardans, participant en el Grup de Recerques sobre Antiguitat Tardana. Nascut a Benassal, era cronista oficial de la localitat i també d’Ares del Maestrat, i va ser patró fundador i impulsor de la Fundació Carles Salvador, a més d’un dels principals especialistes en l’obra i la vida de l’escriptor i gramàtic. Al mateix temps, també era membre fundador del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del Segle XX de Benassal i membre actiu del Centre d’Estudis del Maestrat.

Durant tota la seua trajectòria ha escrit desenes de llibres de temàtica històrica i lingüística sobre el Maestrat editats per la Fundació Carles Salvador, el Grup de Recuperació de la Memòria Històrica de Benassal, la Diputació de Castelló o la Universitat de Barcelona. A més, ha publicat una nombrosa quantitat d’articles a les revistes Anuari de Filologia, Estudis Castellonencs, becEroles, Augustianiamum, Cuadernos de Filología Clásica, Estudios Latinos, Habis i Acta Històrica el Archaeologica.

El president de Maestrat Viu, Josep Meseguer-Carbó, ha lamentat la mort sobtada de Pere-Enric Barreda i ha explicat que “és un digne mereixedor del Premi Carles Salvador i un referent per a tots nosaltres, més enllà dels àmbits comarcal i intel·lectual, a més de ser un vertader amant i ambaixador del Maestrat i un model a l’hora de treballar”.

En aquesta primera edició dels Premis Maestrat Viu, el jurat ha declarat desert el premi Alfred Giner Sorolla a la iniciativa anual individual. L’acte de lliurament als premiats tindrà lloc a la Sala Gòtica del Castell de Peníscola el pròxim dia 17 de maig, on se’ls entregarà el guardó dissenyat per l’artista Pedro Marín de Les Coves de Vinromà, una escultura d’acer inoxidable de 30 cm d’alçada sobre una base de fusta, que representa la unió de la gent de la comarca al voltant de tres troncs d’arbres, que representen la vida passada, la present i la futura, i que estan units per la llengua i la cultura, representades per la màscara teatral. La gala serà conduïda per les periodistes Amàlia Garrigòs i Taray Cuartiella, que compartiran escenari amb la cantant valenciana Aitana Ferrer i el pianista Enric Murillo.