Per una PAC més valenciana i per als professionals, amb les mínimes retallades i amb millor remuneració per al productor

638
PUBLICITAT

LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders i el Grup Cooperatiu Cajamar van celebrar ahir a Vinaròs (Baix Maestrat) una interessant jornada sobre la nova Política Agrícola Comuna (PAC), a la qual van assistir més de 150 persones i en la qual es va apostar per intentar influir perquè siga una PAC més valenciana i que prioritze en els professionals, que les retallades en els pressupostos siguen les mínimes possibles i que es repartisquen millor les ajudes, així com que es reaccione de manera eficaç davant les crisis de preus i es millore la cadena agroalimentària perquè el productor obtinga una millor remuneració. La jornada va ser inaugurada per la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà; l’alcalde de Vinaròs, Guillem Alsina; la representant de Cajamar a Castelló, Mercedes Bagán i el secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris.

Peris va ressaltar la labor d’una organització agrària com LA UNIÓ a l’avantguarda de l’actualitat agrària amb l’organització d’aquesta jornada que “és sens dubte un èxit de participació i on hem tingut als millors ponents possibles per a parlar de la PAC post2020”.

La consellera d’Agricultura, Mireia Mollá, va defensar “una PAC més mediterrània i valenciana perquè l’actual no ens representa” i va advocar “per un Pacte Verd Europeu que compense a l’agricultura i la ramaderia”. Per a això va assenyalar que “des de la Conselleria es constituirà una taula tècnica perquè al costat del sector es trasllade al Ministeri la posició de la Generalitat referent a la nova PAC”.

Tomás García Azcárate, investigador del CSIC i del Ceigram i perfecte coneixedor de la política agrària comuna, va dir en relació a la retallada del pressupost per a la PAC que es ve anunciant que “em donaria amb un cant en les dents si s’aconsegueix mantindre el pressupost en termes corrents”. García Azcárate va assenyalar no obstant això enmig del pessimisme regnant que “l’única partida important sense limitació pressupostària és la dels fons operatius per a les Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH) que devem per tant impulsar i aprofitar”. En relació al canvi climàtic va afirmar que “es demanarà un major esforç al sector agrari per a mitigar i limitar el canvi climàtic amb menys diners i en un context amb rendes agràries poc brillants”.

El subdirector general de PAC de la Conselleria d’Agricultura, Juan José Morant, va donar la visió de la Generalitat indicant que “apostem per una PAC amb un pressupost suficient per a afrontar els reptes que tenim i per un pla estratègic útil per a tractar de resoldre algunes de les febleses de l’agricultura valenciana”.

Per part seua, la visió estatal d’aquesta nova PAC la va oferir Silvia Capdevila, subdirectora general de cultius herbacis i industrials i de l’oli d’oliva del Ministeri d’Agricultura, qui va dir que “el Govern està en contra d’una retallada financera important en la PAC i que demà segurament en el Consell Europeu no es resoldrà res, per la qual cosa caldrà esperar al pròxim semestre per a arribar a un acord”. Capdevila va dir també que des del Ministeri es treballa en un pla estratègic, que serà consensuat amb les comunitats autònomes, per a presentar-lo posteriorment a la Comissió Europea.

La posició de les persones agricultores i ramaderes sobre aquesta PAC que ha d’aprovar-se l’ha donada Rafael Juárez, dels Serveis Tècnics de la Unión de Uniones, organització estatal on s’integra LA UNIÓ. Juárez va afirmar que “cal centrar la PAC en els professionals per la seua vocació de permanència en el sector i en el territori; no és lògic que per exemple l’1% dels perceptors de les ajudes de la PAC en la Comunitat Valenciana s’emporten la meitat d’aquestes”. També és molt important “millorar la cadena agroalimentària perquè els productors estiguen més ben remunerats” i va demanar a Brussel·les així mateix Juárez que “done una millor resposta a les crisis de preus perquè ara és pràcticament nul·la”.

La jornada va concloure amb la intervenció de la directora general de PAC de la Conselleria d’Agricultura, Maite Cháfer, el diputat de desenvolupament rural de la Diputació de Castelló, Santiago Pérez i el secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris.