Pedro Luis Bellés presenta a Vilafranca “Oficiales de carrasca, victoria o muerte”, un relat sobre els derrotats a les guerres carlines

1608
Pedro Luis Bellés Puig
PUBLICITAT
Pedro Luis Bellés Puig

Pedro Luis Bellés Puig, de Benassal, resident a la Iglesuela del Cid, economista en Marie Claire, a Vilafranca. A cavall entre Terol i Castelló, en terres del Maestrat i els Ports, terra que va veure passar al general Ramón Cabrera o al seus lloctinents, José Miralles el Serrador i Vicente Barreda la Cova. D’economista a novel · lista amb el seu primer títol: “Oficiales de carrasca, victoria o muerte” Ell mateix s’ha pagat l’edició del llibre, sota el segell de l’editorial Círculo Rojo. La primera presentació l’ha realitzat a Vilafranca. Inicia així un periple que el portarà a trepitjar tots els pobles en els quals es van succeir episodis de les guerres carlines.

Les seves arrels familiars el van portar a conèixer episodis del carlisme a l’interior castellonenc i terres de Terol. Vivències dels guerrillers que “no eren tan dolents ni cruels com els van pintar els vencedors: els liberals”.

LLIBRE PORTADA

La història està basada en fets reals, aporta dades fins a la data desconeguts de les batalles i guerres de guerrilles. Es tracta, en molts casos, de relats que han estat conservats en la memòria popular fins als nostres dies.

Pedro Luis Bellés Puig ha novel · lat les històries per enllaçar un fil argumental que exposa una història de guerra, però també d’amistat, amor, traïcions, misteri i sobretot d’ideals. Es tracta, segons ell mateix defineix “d’un record als que van perdre la guerra contra l’exèrcit i van ser arraconats, humiliats i traïts pels seus més immediats superiors dins del que ells defensaven. Un homenatge als principals oficials carlins del Maestrat que, partint de simples voluntaris, van arribar al més alt del seu exèrcit per lluitar per unes idees fins a les últimes conseqüències “.

La troballa de documents, fosses d’enterraments, narracions populars i investigacions pròpies l’han portat a teixir una novel · la que ja està sent devorada pels lectors de la zona. De fet, els seus propis companys de treball han estat els primers a endinsar-se en les guerres que va suportar l’interior castellonenc fa menys de dos segles. Arran de la publicació són molts els que recorden històries populars sobre fugides, batalles, emboscades … episodis que es van viure a Morella, Vilafranca, Benassal o Cantavieja, també en moltes de les masies que aleshores estaven habitades.

“He volgut reivindicar aquesta gent que va lluitar i morir per ideals tan legítims com els del bàndol que va guanyar la guerra i que van ser bastant maltractats dins de l’exèrcit al qual pertanyien. Volia així mateix que aquesta tradició oral no s’oblidés i perdés, encara que he escrit la novel · la des d’una situació imparcial “, ha assegurat Bellés, que en el seu temps lliure ha passat dels nombres a les lletres, dels fils de Marie Claire, a teixir un relat històric.